Jaarlijks 5,3 biljoen dollar subsidie op fossiele brandstoffen

Jaarlijks 5,3 biljoen dollar subsidie op fossiele brandstoffen

19-05-2015 14:31 Laatste update: 28-04-2018 00:07

Dagelijkse wereldwijde subsidie op fossiele brandstoffen is net zo groot als wat Nederland in 20 jaar uitgeeft aan windenergie op zee.

"Windmolens draaien niet op wind, maar op subsidie." Premier Mark Rutte roept het al jaren – vooral in verkiezingstijd.

Goedkope retoriek natuurlijk want energie die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen (olie, kolen en gas) brengt ook allerlei kosten met zich mee die vaak niet in de prijs verdisconteerd zitten. Luchtvervuiling en daarmee samenhangende extra gezondheidskosten bijvoorbeeld. Of extra overstromingen en meer droogte door klimaatverandering. Door dergelijke kosten niet mee te nemen in de prijs worden fossiele brandstoffen net zo goed gesubsidieerd.

Windmolenparken

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft nu laten berekenen hoeveel die indirecte subsidies voor fossiele brandstoffen bedragen en komt uit op 5,3 biljoen dollar per jaar wereldwijd. Dat is 4.800.000.000.000 euro tegen de huidige dollarkoers.

Een enorm bedrag waarvan geen mens zich een voorstelling kan maken. Daarom deze vergelijking: dagelijks wordt er nu wereldwijd meer indirecte subsidie verstrekt voor het verbranden van fossiele brandstoffen (13 miljard euro) dan minister Henk Kamp van plan is om tussen 2019 en 2038 uit te geven aan windmolenparken op zee (12 miljard euro).

1,6 miljoen minder doden

Volgens de onderzoekers van het IMF zou het doorberekenen van alle indirecte subsidies op fossiele brandstoffen in de prijs leiden tot een 20 procent lagere uitstoot van het broeikasgas CO2. Bovendien zou het aantal dodelijke slachtoffers van luchtvervuiling op die manier halveren tot 1,6 miljoen per jaar.

Als fossiele brandstoffen duurder worden, verdwijnt volgens David Coady van het IMF bovendien de noodzaak om duurzame energie nog te stimuleren met belastinggeld. "Hernieuwbare energie wordt dan opeens een veel aantrekkelijkere optie", verklaart hij tegenover The Guardian. Dan hoeven die windmolens dus niet meer op subsidie te draaien en krijgt Rutte toch nog zijn zin.