Kenia start open data-project

Kenia start open data-project

11-07-2011 14:35 Laatste update: 28-04-2018 22:50

Sjoerd Arends

De regering van Kenia ligt onder vuur. Toch start vandaag een open data-project dat de problemen in het land transparant maakt.

De regering lanceert in deze onrustige tijden niet alleen traangaspatronen richting de bevolking maar ook een nieuwe website waarop overheidsdata openbaar wordt gemaakt. Kenia is het eerste land in Sub-Saharisch-Afrika dat een dergelijk project start. In Afrika was alleen Marokko het land voor met een open data-project.

Op de website staan onder verschillende kopjes informatie over onderwijs, armoede, energie en nog veel meer. Maar het blijft niet bij CBS-achtige bevolkingsgrafieken, ook de volledige overheidsuitgaven worden in kaart gebracht.

Dit gebeurt met verschillende graphics. De huidige visualisaties zijn geplaatst door de overheid zelf, maar ook bezoekers van de site kunnen gebruikmaken van de informatie om nieuwe verbanden te leggen, oplossingen te zoeken, grafieken te bouwen en software te programmeren.

Daarvoor is een speciale website beschikbaar gesteld, waar wordt uitgelegd waar je de informatie kunt vinden en wat je ermee kunt doen. Zo worden er verschillende apps voor de smartphone uitgelicht die gebaseerd zijn op de overheidsinformatie. Vreemd genoeg lijkt vooral vuur interessant voor de ontwikkelaars. Bijna de helft van de apps laat weten waar ooit brand is uitgebroken.

De timing van dit project is interessant omdat de regering onder vuur ligt de afgelopen weken. Kenia lijdt onder een zware droogte, die voor een slechte voedselproductie zorgt. Als gevolg daarvan zijn afgelopen weekend betogers de straat op gegaan om te demonstreren tegen hoge voedselprijzen. Zij waren op weg naar overheidskantoren in Nairobi om een oplossing te eisen. De regering reageerde met traangas. Misschien draagt de openheid van data bij aan meer vertrouwen in de regering of aan oplossingen uit een andere hoek: de bevolking zelf.

Het data-project in Kenia is de negentiende in zijn soort. Het werd via dezelfde orgnisatie eerder gelanceerd in Amerika, Australië en verschillende landen in Europa. Op deze website zie je een overzicht van de landen die al voorzien zijn van een open, bruikbare database. Deze staan met blauw aangegeven. Dat kleine witte stipje in Europa is Nederland. Nederland heeft zijn eigen soort portal.