Kickstarter voor de rechter voor het promoten van een 3d-printer

Kickstarter voor de rechter voor het promoten van een 3d-printer

22-11-2012 09:52 Laatste update: 28-04-2018 15:05

Voor het eerst moet Kickstarter zich voor de rechter verantwoorden voor het promoten van een product dat patenten zou schenden.

De Form 1 is een van de eerste betaalbare 3d-printers die hoge kwaliteit 3d prints levert. De Form 1 is ontwikkeld door het bedrijf Formlabs dat deels bestaat uit voormalige onderzoekers van het MIT Media Lab. De stereolithografische 3d printer gebruikt een laser om vloeibaar hars laagje voor laagje uit te harden zodat er een 3d print ontstaat met een zeer hoge resolutie. Geen wonder dat meer dan 2000 mensen via het Kickstarter project per persoon om en nabij de 2000 euro neertelden om de Form 1 ook daadwerkelijk in productie te zien.

Die productie zou wel eens in het geding kunnen komen. 3D Systems, een van ’s werelds grootste 3d-printer-fabrikanten, heeft Kickstarter en het bedrijf Formlabs voor de rechter gesleept. Formlabs zou met hun Form 1 een patent van 3D Systems hebben geschonden. Tijdens het stereolithografische 3d printen ontstaan er soms problemen als het voorwerp op bepaalde plaatsen te dun is en niet ondersteund wordt. De hars kan dan niet uitharden en het voorwerp verliest op die plek zijn vorm. 3D systems had daar al in de negentiger jaren een softwarematige oplossing op gevonden en ontving in 1997 een patent.

Formlabs zou bekend zijn geweest met de vele patenten maar vertelde eerder dit jaar aan TechCrunch dat ze de prijs onder andere hadden kunnen drukken omdat ze een veel goedkopere laser hadden gebruikt maar ook omdat een aantal patenten verlopen zouden zijn. In een interview met SolidSmack werd dit nog maals bevestigd.

De printers van 3D Systems kosten tientallen duizenden euro’s. De lage prijs van de Form 1 vormt dan ook een bedreiging. 3D Systems sleept Kickstarter ook voor de rechter omdat de site 5 procent van de omzet vangt en door promotie via de site 3D Systems ‘onrepareerbare schade’ zou hebben berokkend. Hoewel het de eerste keer is dat Kickstarter voor de rechter moet verschijnen voor het promoten van een product, is het niet de enige rechtszaak over patentrechten waarin de crowdfunding site is betrokken. Kickstarter is ook verwikkeld in een dispuut met ArtistShare, een andere crowdfunding site, over de rechten van een patent dat beschrijft hoe databasesoftware gebruikt kan worden om cash te genereren voor creative doeleinden.