Kinderen leren elektronica kennen dankzij Snap Circuits

Kinderen leren elektronica kennen dankzij Snap Circuits

12-11-2013 18:20 Laatste update: 28-04-2018 04:14

Snap Circuits is een Kerst- of Sinterklaascadeautje voor de kids waar je zelf ook mee wil spelen.

Voor de jeugd van tegenwoordig is informatica en elektronica geen hobby meer. Hun leven is ermee doorspekt, in alle toekomstige beroepen zullen bits en volts nodig zijn. Met de cadeaudoos van Snap Circuits leren de kleintjes er spelenderwijs mee omgaan.

Een kind van vijf kan met deze elektronicaset een deurbel maken, een inbraakalarm, een ventilator die aanslaat als je het licht aandoet of een radio. Online zijn instructies voor nog veel meer producten te vinden.

In de doos van 15 euro vind je dertig onderdelen waarmee je minstens honderd projecten kunt bouwen. Die onderdeeltjes klik je op een plastic grondplaat zoals je die van Lego kent. Door deze plaat en de plastic bouwstenen loopt koperdraad. Zo speelt een kind met weerstandjes, condensatoren en batterijen.

Het zoontje van blogger Scott Hanselman vertelt dat de weerstand "de elektriciteit langzaam maakt" en dat de condensator "elektriciteit bewaart". Hij weet wat positief en negatief is en kan een multimeter gebruiken om het voltage te meten. "Hij begint nu anders naar een deurbel of afstandsbediening te kijken", zegt Hanselman.

Er zijn diverse dozen Snap Circuits met glasvezel, led's, een robot of een zonnepaneeltje. De aangeraden leeftijd ligt tussen 5 en 14 jaar. Prijzen variëren van 15 euro tot duur, maar zijn in vergelijking met de kosten van een iPad altijd een koopje.

Wie mooiere vormgeving en inbreng van eigen onderdelen zoekt, kan als alternatief LittleBits eens bekijken. En dan is er nog Lego Mindstorms.