Komeet-update: Philae vindt organische moleculen

Komeet-update: Philae vindt organische moleculen

19-11-2014 15:28 Laatste update: 28-04-2018 03:12

De Rosetta-lander heeft, voor hij in slaap viel, moleculen ontdekt die wellicht inzicht geven in het ontstaan van leven op aarde.

Philae, de eerste lander die ooit op een komeet terecht kwam, heeft organische moleculen gevonden op 67P/Churyumov-Geramisenko. Een spannende ontdekking, want dit soort moleculen bevatten koolstof, waarvan de verbindingen de belangrijkste bouwstenen voor het leven op aarde vormen. De ontdekking kan de theorie mogelijk ondersteunen dat inslagen van kometen op aarde ervoor hebben gezorgd dat hier leven is ontstaan.

Organische moleculen

Dat lijkt enorm nieuws, maar organische moleculen komen veel vaker voor in het heelal. Of dit dé sleutel naar leven op aarde is, valt dus niet zomaar te zeggen, hoewel het wel een ontdekking is om enthousiast van te worden, want op kometen zijn deze moleculen nooit eerder gevonden. Daarnaast zouden ze ooit best eens via kometen op aarde terecht gekomen kunnen zijn. In de komende tijd worden de organische moleculen onderzocht door wetenschappers om de precieze samenstelling te bepalen.

Slaap

Philae landde een week geleden op de komeet, waarna het meteen metingen begon te doen. De lander heeft onder meer ontdekt dat 67P een ijs-achtige kern heeft, die door een flinke laag stof bedekt wordt.

Lang kon Philae geen onderzoek doen, want door zijn ongunstige locatie kregen de zonnepanelen te weinig licht binnen om energie op te wekken. De metingen vraten dusdanig veel energie van de batterijen dat het apparaat nu in slaapstand is gebracht. Maar goed nieuws: net voordat Philae in slaap viel, wist de ESA de lander te herpositioneren. Er is goede hoop dat de lander komende lente, als de komeet dichter bij de zon komt, weer even zal ontwaken voor meer onderzoek.