Komt de oplossing voor de plastic soep uit Nederland?

Komt de oplossing voor de plastic soep uit Nederland?

02-04-2013 11:25 Laatste update: 28-04-2018 13:01

Dewi Pinatih

7,25 miljoen ton plastic in vijf jaar opruimen. Volgens een 19-jarige Nederlandse student kan het.

Een paar weken terug schreven we over schoonmaakmerk Ecover dat plastic uit zee zal recyclen in verpakkingen. Daarvoor worden Engelse schepen eropuit gestuurd om in plaats van naar vis naar plastic te vissen.

In het concept van de 19-jarige Boyan Slat uit Delft doet de zee het werk zelf. Vieze uitlaatgassen en bijvangst worden geëlimineerd in zijn ontwerp voor 24 zelfvoorzienende platforms in de vorm van een rog. Daaraan zijn lange gieken verbonden die het plastic insluiten terwijl dieren onder de schotten door kunnen zwemmen.

Door de natuurlijke stroming drijft het plastic de gieken en platforms in, waar het wordt gescheiden van water en plankton en opgeslagen. De platforms zijn verbonden aan de zeebodem en zijn bestand tegen ruig weer, sterker nog, de golven worden evenals zonlicht omgezet in energie.

Het is een enorm ambitieus plan van de jonge student die uitrekende hiermee 7,25 miljoen ton aan plastic op te kunnen vangen dat in vijf plastic afvaleilanden ronddrijft. Volgens de ontdekker van de plastic soep Charles Moore zou het 79.000 jaar duren om de rommel op te vissen, Blat zegt het met zijn ontwerp in vijf jaar te kunnen. Vorig jaar won hij de award voor Best Technical Design aan de TU Delft met zijn concept; begin dit jaar richtte hij de Ocean Cleanup Foundation op dat onderzoek doet naar de haalbaarheid van het plan. Momenteel zijn ze op een kwart van het onderzoek.

Blat onkent niet dat dit de grootste milieureddingsactie ooit zou zijn. Uit zijn berekeningen blijkt echter dat het project niet alleen geld kost, maar juist winstgevend zou kunnen zijn. De verkoop van het opgeviste plastic zou 500 miljoen dollar opbrengen en dat is meer dan het project zou kosten. Hij hoopt hiermee commerciële partijen te interesseren, zodat we voortaan onze energie kunnen stoppen in het voorkomen van meer plastic afval, maar wel kunnen beginnen met een schone lei.

In zijn TED talk legt Blat meer uit over de Ocean Cleanup Array, op zijn website lees je meer over een aanstaande crowdfunding actie.