Komt er straks Google-stroom uit je stopcontact?

Komt er straks Google-stroom uit je stopcontact?

15-05-2014 23:01 Laatste update: 28-04-2018 05:47

Google investeert fors in vliegers die windmolens kunnen vervangen: de Makani's.

Dat het Google voor de wind gaat, hoeven we je niet uit te leggen. Maar dat Google voor wind gaat misschien wel. Vier jaar geleden (oftewel: in de middeleeuwen van technologie) schreven we al over de investering van Google in Makani. Dit bedrijf uit San Francisco ontwikkelt sinds 2006 vliegers die windenergie opwekken. Vorig jaar werd het bedrijf helemaal gekocht door Google.

De ontwikkeling heeft natuurlijk niet stilgestaan en Makani kan steeds beter alles uit de wind halen. Reden voor GoedkoopsteEnergie.nl om te onderzoeken hoe realistische deze stap van Google op de energiemarkt is en of we de Makani ook in Nederland kunnen verwachten.

Eerst over de vlieger
Bijzonder aan de vlieger is dat hij rondjes vliegt. Hij maakt als het ware een slag van een molen, maar doet dit veel effectiever. Ook kan de vlieger hoog opgelaten worden, waardoor sterkere wind kan worden gepakt.

Volgens Makani Power kan er met 90 procent van de materialen en 50 procent van de installatiekosten die gemaakt worden bij conventionele windturbines bespaard worden.

'Interessant voor Nederland'
"Energieopwekking met behulp van de technologie van Makani Power moet in de toekomst vele malen goedkoper worden en dus ook interessant voor Nederland", zegt GoedkopeEnergie.nl. Volgens berekeningen van de site kunnen 3,75 tot 7,5 Makani’s 1 windmolen vervangen, maar dan moet Makani wel de belofte waarmaken dat het huidige de 30 kilowatt kan opkrikken naar 600 kilowatt.

Hoeveel vliegers voro een kolencentrale?
Wil je een windmolenpark bouwen ter grootte van een kolencentrale, dan heb je daar 300 windmolens voor nodig. Expert John Kerkhoven van Quintel Intelligence: "Met het nog te ontwikkelen model van Makani van 600 kilowatt zijn dus 1.125 Makani’s nodig om diezelfde kolencentrale te vervangen. 1.125 vliegtuigen en landingspalen om 1 kolencentrale te vervangen. Dat is nog steeds best veel. Interessant is de oplossing zeker en wie weet hoe ze de technologie nog verder weten te ontwikkelen.”

Conclusie
Met Google weet je altijd dat ontwikkeling hard gaat. Hield je gister nog iets voor onmogelijk, dan is het er vandaag. Er zijn nog behoorlijk wat stappen die Google moet zetten voordat de vliegers zo rendabel zijn als wordt beloofd. Maar met de stijgende behoefte aan duurzame energie en het vernuft van Google moeten we rekening houden met Google als energieleverancier.

bekijk op YouTube