Kunstmatig blad produceert energie door zonlicht

Kunstmatig blad produceert energie door zonlicht

29-03-2011 07:10 Laatste update: 29-04-2018 00:54

MIT-wetenschappers hebben een kunstmatig blad ontwikkeld dat water via zonlicht kan opsplitsen in waterstof en zuurstof.

Wetenschappers werken al jaren aan kunstmatige bladeren die net zoals in de natuur via fotosynthese water kunnen omzetten in waterstof en zuurstof. Tot dusverre waren de resultaten peperdure kunstmatige 'bladeren' met een korte levensduur. Leuk voor het in het lab maar niet praktisch toepasbaar. Wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology hebben echter een manier gevonden om een stabiel, goedkoop kunstmatig blad te maken met een lange levensduur dat bovendien praktisch inzetbaar is.

Het kunstmatige blad is gemaakt van silicium, elektronica en katalysatoren maar lijkt helemaal niet op een boomblad. Het blad ter grootte van een speelkaart wordt in een paar liter water in het zonlicht geplaatst. Het zonlicht splits het water op in waterstof en zuurstof. Dit wordt apart opgevangen om in een brandstofcel elektriciteit op te wekken. Volgens de wetenschappers zouden deze kunstmatige bladeren een dag lang genoeg elektra kunnen opwekken voor een huishouden in een ontwikkelingsland.

Het prototype werkte 45 uur aaneen. De kunstmatige bladeren zijn volgens de wetenschappers tien maal efficiënter in fotosynthese dan natuurlijke bladeren. De volgende stap is een nog hogere efficiëntie en levensduur zodat kunstmatige bladeren in de toekomst spotgoedkoop een nieuwe vorm van alternatieve energie kunnen bieden.