Leg een knoop in je batterij

Userpica

LG Chem heeft een batterij ontwikkeld in de vorm van een kabel die zo flexibel is dat je er zelfs een knoop in kan leggen.

Flexibele batterijen zijn niet nieuw maar ze zijn meestal plat, beperkt buigbaar als een stukje plastic en gemaakt van materialen die niet al teveel capaciteit hebben. De flexibele batterij van LG Chem is gebaseerd op de Lithium-ion accutechnologie zoals je die in je smartphone of laptop vindt. Het grote verschil is dat deze batterij in de vorm van een kabel zo flexibel is dat je er knopen in kan leggen, dat je hem zou kunnen dragen als armband en dat hij in textiel verwerkt kan worden.

LG Chem heeft op een vernuftige manier de standaard onderdelen van Lithium-ion batterij (anode, kathode en elektrolyt) tot een kabel verwerkt. De anode bestaat uit koperen draadjes die gecoat zijn met nikkel-tin. Deze draden worden strak om een 1,5 mm dikke stang gewikkeld. De stang wordt vervolgens verwijderd en de koperen draden vormen dan een sterke veer. Om de koperen veer wordt aluminium gewikkeld en dat geheel wordt door een papje van lithiumkobaltoxide gehaald om het aluminium tot een kathode te coaten. Als laatste wordt het geheel gesealed in een beschermende buitenlaag en wordt elektrolyt in de holte van de veer gegoten en is de batterij klaar. LG Chem heeft een iPod Shuffle tien uur lang laten spelen op een 25 centimeter lange kabel-batterij vol met knopen.

LG Chem hoopt dat ze batterij in 2017 klaar zullen hebben voor massaproductie. Hoe eerder, hoe beter want de mogelijkheden die deze technologie biedt zijn legio. Batterijen kunnen dan nagenoeg iedere vorm krijgen. Je zit dan niet meer vast aan een smartphonebatterij die als platte koek dominant de vormgeving van je smartphone bepaalt.

De LG Chem flexibele batterijen zouden bijvoorbeeld in de rand van een tablet verwerkt kunnen worden. Batterijen zouden bovendien als sieraden gedragen kunnen worden en je batterij-riem zou je laptop van stroom kunnen voorzien.

Dit kan ook een doorbraak betekenen voor flexibele schermen die niet langer vast hoeven te zitten aan een stijve, niet flexibele accu schrijft ExtremeTech terecht.

door David Lemereis, 03-09-2012 1 reactie, 3755 views

Patrick de Bruin, 3 jaren geleden
afbeelding van Patrick de Bruin

Knoop in je batterij, nooit meer vergeten om hem op te laden!


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 0 Bright Bunch leden en 16 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl