Lichaamswarmte maakt straatverlichting 50 procent zuiniger

Lichaamswarmte maakt straatverlichting 50 procent zuiniger

28-10-2009 15:15 Laatste update: 29-04-2018 08:37

Polle de Maagt

In Toulouse detecteren lampen lichaamswarmte. Is er niemand in de buurt, dan schakelt de verlichting naar een lagere intensiteit.

Machtig mooi. Die foto's vanuit de ruimte waar aan de hand van lichtvlekken te zien is waar de grote steden zijn te vinden. Sinds gisteren is Toulouse vast een stuk minder goed terug te zien. Langs de Allée du Professeur Camille-Soula zijn daar speciale lampen geïnstalleerd die reageren op menselijke lichaamswarmte. Als de lampen mensen in de buurt detecteren, verdubbelen ze hun intensiteit, om tien seconden later weer terug te keren naar hun energiezuinige stand.

Doel is de energieconsumptie met 50 procent terug te brengen. Slaagt het experiment, dan worden de lampen in heel de stad geïnstalleerd. Toulouse is met 450 duizend inwoner de vierde stad van Frankrijk. Vraag is natuurlijk of dé stad van het licht, Parijs, volgt. In elk geval zijn er gesprekken met Osaka (Japan) en duiken er in steeds meer andere landen initiatieven op om de lichtvervuiling tegen te gaan. Zo startte de Duitse stad Dörentrup eerder dit jaar met het dimmen van de lichten om elf uur 's avonds. De 9000 bewoners van het dorpje kregen hierbij de mogelijkheid via een speciaal mobiel telefoonnummer een specifieke straat voor vijftien minuten te verlichten.

De technologie maakt me wel benieuwd naar wat de lampen doen wanneer er oververhitte figuren of frigide dames langslopen.