Lichtgevend water in de gracht

tags:
Userpica

Fluocities stelt voor om de Amsterdamse grachten te voorzien van lichtgevende bacteriën.

Het is letterlijk een briljant idee: in de grachten bacteriën uitzetten die afvalwater zuiveren terwijl ze licht geven. Het levert betoverend turquoise lichtgevend water op.

Fluocities is een project van Carlo Morsiani gemaakt aan zowel de faculteit Bouwkunde als Natuurkunde aan de TU in Delft. "Gemakkelijk uit te leggen maar ingewikkeld te realiseren", schrijft Morsiani ons. De uitleg: we hebben twee bacteriën, laten we zeggen een mannetje en een vrouwtje. De eerste (een shewanella) maakt elektriciteit die je kan omzetten in beweging, de tweede (een photobacta) geeft licht in bewegend water. "Combineer die twee en je hebt een 'urban orgasm' dat licht geeft. Prachtig plan voor in het Red Light District.

Mogelijke toepassingen zijn er naast FluoA'dam in veelvoud. Morsiani tekent licht in de Londense metro en op skyscrapers in New York. Met die ambitie snappen we dat de realisatie wat voeten in de aarde heeft. Niet voor niets ondertekent Morsiani met 'failed biologist'. Als architect brengt hij driedimensionale structuren in verband met biochemie, waarover hij onlangs op een Pecha Kucha in Amsterdam vertelde.

De telg uit een Italiaanse meubelmakersfamilie wordt ook concreet. Deze zomer houdt hij de workshop Candelabrum 2.0 met hout en vuur waar je nog aan mee kan doen.


Koen88, 3 jaren geleden
afbeelding van Koen88

En wat zijn de effecten op de andere bacterieculturen in de grachten die juist geen licht mogen hebben en enorm belangrijk zijn?

Hoe zit het met de lichtvervuiling voor planten? Deze krijgen immers een slechte/afwijkende groei door nacht verlichting. (ja, dit is nu ook al van de straatlantaarn)

Elsbeth, 3 jaren geleden
afbeelding van Elsbeth

De invloeden zullen inderdaad nog nader gebestudeerd moeten worden om dit goed te implementeren.
Echter heb ik deze lichtgevende bacterien tijdens een waddenzeezeiltocht ook mochten aanschouwen: ik geloofde mijn ogen niet! De mooiste lichtschouwsels waren te zien mbv een gieter (=beweging vh water) om dan nog maar te zwijgen over het zwemmen in de zee. Echt een eyecatcher!

Atheistus, 3 jaren geleden
afbeelding van Atheistus

Hahaha, 1 april grap. Beetje laat.

Peeky, 3 jaren geleden
afbeelding van Peeky

Ik ben eigenlijk wel erg benieuwd. Misschien zijn de Amsterdamse grachten meteen wat rigoreus, maar waarom geen openbaar proefvijvertje om alvast te wennen aan het idee? Of is men bang dat deze dan meteen leeg geschept wordt omdat het zo leuk is voor thuis? Is dit eigenlijk geen briljant idee voor alternatieve verlichting in huis en het besparen van energie?

J0rdy, 3 jaren geleden
afbeelding van J0rdy

volgens mij bedoelde je "urban organism" in plaats van "urban orgasm"
op de 14e regel.

Ingeborg van Lieshout, 3 jaren geleden
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

@jordy orgasm. Mannetje en vrouwtje samen maken de magie. Zijn overigens de woorden van mario zelf.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 5 Bright Bunch leden en 145 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl