Lifehacking voor senioren

Lifehacking voor senioren

30-09-2013 14:37 Laatste update: 28-04-2018 09:55

Nederland vergrijst nog steeds. Tijd voor senrioren om met lifehacking te beginnen en eens een fablab te bezoeken.

Eén van de weinige afstudeerders in onze Creative Class-serie die het wel en wee van senioren aangrijpt, is Sina Kazemi. Voor Grandma the Hacker, zijn afstudeerproject voor Industrial Design aan de TU in Eindhoven, infiltreerde hij in een zitkamer in een bejaardenhuis om van daaruit een hackerscommunity op te zetten.

Wie geen 60-plusser is mag toch verder lezen. Het gaat Kazemi niet alleen om senioren. "Voor mij is het overduidelijk dat we in een paradigmaverschuiving zitten, vergelijkbaar met de Industriële Revolutie en misschien zelfs de Verlichting. We gaan anders werken, wonen, leren, geloven, wetenschappelijke onderzoek doen, oud worden, enzovoort." Een fantastische periode voor een industrieelontwerper waarin veel veranderingen nog vorm moeten krijgen.

"Internet is een van de grootste drijfveren achter deze veranderingen." Het boek The Hacker Ethic, geschreven door Pekka Himanen, vormde een inspiratie voor het ontwerpen van de tools en het platform die het ontstaan van een senioren 'hacker'-community ondersteunen. "Als onderdeel van Grandma the Hacker heb ik samen met een kleine groep senioren een pollepel aangepast waardoor die een extra functie kreeg: je kon er dan ook kant-en-klaarmaaltijden makkelijk mee openen." Ook heel handig als je 20 bent.

"Voor mij was het meer een actie om inzicht te krijg in de target group maar gisteren kreeg ik te horen dat de pollepel hack een eigen leven is gaan leiden, binnen de senioren zitkamer waar ik mee werk. Verschillende mensen hebben hem nagebouwd en in gebruik genomen. Dat moet wel de leukste reactie zijn op wat ik probeer op te zetten."

Op de foto's is het duidelijk te zien. De ene oma wordt er vrolijk van, bij de andere 60-plusserr is van het gezicht te lezen dat ze deze toekomst maar niks vindt. Met Kazemi zelf gaat het goed: "Ik zit weinig achter de computer en meestal tussen gekke senioren met de gekste verhalen. Je kan er bijna een documentaire over maken, misschien doe ik dat ook."

Sina Kazemi is door Het Nieuwe Instituut gekozen tot een van de HOT100 e-cultuurtalenten van dit jaar.