L'Oreal gaat huid 3d-printen voor testen make-up

L'Oreal gaat huid 3d-printen voor testen make-up

20-05-2015 09:17 Laatste update: 28-04-2018 00:07

Met 'printen' van huidweefsel bespaart het cosmeticabedrijf op de kosten van het testen van make-up.

L'Oreal is een samenwerking aangaan met Organovo, een bedrijf gespecialiseerd in het 3D-printen van weefsel. Zo levert Organovo onder meer leverweefsel aan de farmaceutische industrie. Het 3D-geprinte weefsel bootst de functie van een menselijke lever na, zodat onderzoekers de effecten van medicijnen kunnen testen.

Patiënten

Nu gaat Organovo voor het eerst aan een cosmetisch bedrijf 3D-geprint huidweefsel leveren. L'Oreal wil zijn make-upproducten op dit kunstmatige huidweefsel testen. Momenteel test L'Oreal zijn make-up op echt huidweefsel gedoneerd door cosmetische chirurgiepatienten. Het gedoneerde weefsel wordt in een lab gegroeid tot bruikbare huidmonsters voor het testen van make up. L'Oreal gebruikt op jaarbasis honderdduizend van deze halve centimeter grote huidmonsters.

Kosten besparen

L'Oreal zegt niet waarom het kiest voor 3D-geprinte huidweefsel, maar hoogstwaarschijnlijk zoekt het bedrijf naar innovatieve kostenbesparende technologieën voor het testen van hun producten. Of het weefsel nu in het lab gegroeid of geprint wordt, het heeft hoe dan ook een positieve uitwerking omdat het dierenproeven overbodig maakt. L'Oreal beweert dat het sinds 2013 geen dieren meer heeft gebruikt om producten of ingredienten te testen.

Desondanks wordt met name in China geïmporteerde cosmetica nog steeds volgens de Chinese wetgeving aan dierenproeven onderworpen. Dat geldt uiteraard ook voor L'Oreal. L'Oreal zegt dat niet te kunnen voorkomen. Het bedrijf werkt wel nauw samen met de Chinese autoriteiten om alternatieve testmethodes te ontwikkelen. 3D-geprint huidweefsel zou mogelijk in de toekomst zo’n alternatief kunnen zijn.

Meer over 3D-printen:

Patiënt helpt doktoren door zijn nier in 3d te printen

Chinezen 3D-printen villa en een hele flat