Maakt Facebook de wereld kleiner?

Maakt Facebook de wereld kleiner?

23-11-2011 08:16 Laatste update: 28-04-2018 20:46

Op Facebook zijn we gemiddeld nog maar vier mensen verwijderd van willekeurig welke andere persoon op de wereld.

In de jaren zestig ontwikkelde sociaal-psycholoog Stanley Milgram het 'small world experiment'. Het idee daarachter was dat twee willekeurige mensen op de wereld slechts een paar vrienden (zes gemiddeld volgens Milgram) van elkaar waren verwijderd.

Twee willekeurige Facebook-gebruikers zijn in 92 procent van de gevallen maar vier vrienden van elkaar verwijderd, zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het sociale netwerk en Università degli Studi di Milano. 'Denk terug aan de laatste keer dat je op een druk vliegveld of busstation ver van huis zat. Hield je er toen rekening mee dat de persoon die naast je zat waarschijnlijk een vriend van een vriend van een vriend van je kende?', zo vat Facebook de conclusie samen.

Het aantal degrees of separation (tussenstappen tussen twee personen) neemt de afgelopen drie jaar bovendien af. Het bewijs dat onze wereld kleiner wordt, zoals Mashable kopt? Misschien is dat iets te snel geconcludeerd. De ruim 700 miljoen gebruikers van Facebook zijn natuurlijk niet representatief voor de hele wereldbevolking. Mensen die veel reizen, zijn waarschijnlijk oververtegenwoordigd op het netwerk. (Overigens waren de personen die Milgram in de jaren zestig in zijn test gebruikte natuurlijk ook niet representatief voor de wereldbevolking.)

Ondanks de globalisering lijken onze Facebook-vrienden nog altijd verdacht veel op onszelf: onze meeste vrienden zijn ongeveer even oud en komen uit hetzelfde land als wij, zo schrijven de onderzoekers. Binnen ons eigen land zijn we gemiddeld dan ook maar drie degrees verwijderd van andere Facebookers.