Meebroeden in de Tolhuistuin

Meebroeden in de Tolhuistuin

24-02-2011 13:11 Laatste update: 29-04-2018 01:25

Open Coop is een coöperatief model voor de kennisindustrie in Amsterdam. Je huurt een werkplek en ontwikkelt mee.


Je zou de Open Coop kunnen zien als een tijdelijke werkplek voor de nomadische werker. Ook kun je het initiatief na de Spontane Stad, de Moedige Stad noemen. Of is het toch een snelkookpan voor conceptontwikkeling?

De Open Coop is dit jaar gestart in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord. Er is een openbare club en café, en een Eddie the Eagle museum. Wil je een werkplek huren dan kost dat 15 euro per dag, een hotelkamer 50 euro per nacht, een presentatieruimte 15 euro per 2 uur. Zo concreet is het.

Betalen voor ruimte kan ook anders. Wie lid wordt, begint met een huur vergelijkbaar met een plek aan de grachtengordel. Dat geld wordt geïnvesteerd in de 'open ruimte' waar getest, geproduceerd en cases uitgewerkt gaan worden. Hoe meer daarmee verdiend wordt, hoe lager de huur van jouw ruimte. Open Coop noemt het 'omgekeerde omzet huur'. Een briljante manier om de 500m2 van het poortgebouw in de Tolhuistuin te herbestemmen nu de gemeente of projectontwikkelaar daar geen geld voor heeft. Doel is uiteindelijk ook de Shell-toren en meer onder de hoede te nemen. Dat is pas een Moedige Stad.

Wat er in die 'open ruimte' aan testen, produceren en uitwerken gebeurt, noemt de Open Coop 'bèta ontwikkeling': 'De Open Coop is een kennismachine die ieder mogelijk probleem gerelateerd aan de stad met frisse nieuwe input kan fijnmalen tot een overzichtelijke situatie.' Nu al zijn er voor een case frontrunners uit vele disciplines aanwezig, en dat worden er nog meer. Die mensen ontwikkelen daar door het te doen: 'De faciliteiten van de Open Coop maken een bètaversie van de oplossing mogelijk zodat ideëen zo snel mogelijk in de praktijk getest kunnen worden.'

Open Coop is een initiatief van DUS architects (Karel Appelhuis en Turksetassenhotel) en Partizan Publik.