MegaUpload-baas smeet met geld

MegaUpload-baas smeet met geld

20-01-2012 15:26 Laatste update: 28-04-2018 20:15

Snelle auto's, dure huizen, en de grootste filehoster ter wereld. Het was allemaal van Kim Schmitz, tot ie werd opgepakt.

De oprichter van de omstreden filehoster MegaUpload, Kim Schmitz, is een van de meest curieuze personen in de internetwereld. Een blik op het Google Images-resultaat op zijn naam zegt al veel. Maar ook voordat Schmitz, tevens bekend als 'Kim DotCom' en 'Kimble', donderdag werd gearresteerd, was hij al meer dan 10 jaar berucht in de IT-wereld. De Duitse hacker en internetondernemer was al in de jaren 90 betrokken bij louche online zaakjes.

Op zijn strafblad staan veroordelingen wegens creditcardfraude, hacken, aandelenhandel met voorkennis en verduistering. Toen schuldeisers hem in 2002 in Duitsland op de hielen zaten kondigde Schmitz op zijn site aan zelfmoord te plegen. Uiteindelijk werd het brommen in de cel.

Nu tien jaar later zit hij weer vast, dit keer in Nieuw-Zeeland. Zijn arrestatatie was onderdeel van een internationale actie geleid door de FBI, waarbij ook Nederlandse autoriteiten zijn betrokken. De verdachten wordt grootschalige schendingen van het auteursrecht ten laste gelegd, doordat gebruikers van de site muziek, films en software konden uploaden aan aanbieden aan anderen. Er zijn nog zes andere verdachten, onder wie de technische chef van MegaUpload, een 29-jarige Nederlander Bram van der Kolk, aka Bramos. Hij verdiende goed met zijn werk voor MegaUpload, dat prima salarissen uitkeerde. Bekend is dat de grafisch ontwerper van het internetbedrijf in 2010 meer dan 1 miljoen dollar salaris opstreek.

Maar Schmitz is de belangrijkste man en verdiende zeker 10 miljoen per jaar. Hij bezit de meerderheid van de aandelen in MegaWorld, waar onder meer Megaupload, Megavideo en Megarotic onder vallen. Schmitz is schatrijk geworden met de hostingsite, die op plek 72 van meest bezochte sites ter wereld staat. Megaupload verdiende aan advertenties en abonnementen op hostingruimte en snellere downloadsnelheden. De site hanteert ook een bonussysteem waarbij gebruikers die materiaal uploaden dat veel wordt gedownload kunnen meeverdienen aan de gegenereerde inkomsten.

Dat de business bijzonder lucratief was, blijkt wel uit de 15 Mercedessen die in beslag zijn genomen. De nummerborden dragen woorden als maffia, police, stoned, ceo, hacker en evil. Verder werden een Maserati, een Rolls Royce, een Lamborghini, jetski's, motoren en tal van tv's en andere apparaten geconfisceerd.

De gezette Schmitz houdt van feesten en snelle auto's. Hij deed mee aan de bekende Gumball 3000-races, die hij 'won' in 2001. En hij scheurde ooit met zijn Mercedes dwars over een golfbaan, uiteraard werd dat gefilmd. De Vlaamse tv maakte een item over hem als straatracer over de Belgische snelwegen en fietspaden. In 2010 trok Schmitz al de aandacht van de Nieuw-Zeelandse media doordat hij ging wonen in het duurste huis van het land, een landgoed buiten Auckland. Een plaatselijke omroep maakte toen een compilatie van filmpjes met 'Kimble' erin. De Duitser besteedde een jaar geleden ook een half miljoen aan een vuurwerkshow in Auckland.

Maar de duistere kant van de man, die zichzelf ook wel 'Dr. Evil' noemt, duikt steeds weer op sinds hij in 1994 zijn eerste internetbedrijfje startte. De meeste bedrijven gingen failliet, waarna Schmitz was verdwenen. In 1998 werd hij al veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf wegens computerfraude en handelen in gestolen goederen. Hij kocht gestolen beltegoedkaarten van Amerikaanse hackers en verkocht die weer. In 2001 raakte hij in opspraak toen hij veel aandelen van het bijna bankroete LetsBuyit kocht. Met valse beloftes dreef hij de beurskoers op. Hij werd voor de fraude in Bangkok gearresteerd en naar Duitsland gedeporteerd.

Na de aanslagen van 11 september richtte 'Kimble' trouwens een fictieve hackersgroep op die online jacht zou maken op terroristen. De naam YIHAT: Young Intelligent Hackers Against Terrorism. Hij beloofde 10 miljoen dollar voor de persoon die Osama Bin Landen zou vinden. Later loofde hij ook een beloning van 10 duizend dollar uit voor informatie over de ware identiteit van Fluffy Bunny, een Engels-Nederlandse hackersgroep die regelmatig Schmitz' site bekladde.

Afgelopen december zorgde Schmitz met MegaUpload nog voor een rel met een Megaupload-promotieliedje met daarin celebs als Kanye West, Will.i.am, Jamie Foxx, Sean 'Diddy' Combs en Alicia Keys. Universal Music liet de clip van YouTube halen, maar Schmitz beschuldigde Universal ervan dat dit ten onrechte was. Hij klaagde Universal aan, waarna YouTube de clip van het Kim Dotcom-account weer online zette. In zijn laatste video, eind december, viert hij zijn eerste plek in de online ranglijst van 'Modern Warfare 3'. Schietspellen zijn een andere grote hobby van 'Kimble'.

Maar het Amerikaanse openbaar ministerie was toen al in de laatste fase van een twee jaar durend onderzoek tegen MegaUpload. Deze week volgde de arrestatie van Schmitz en enkele collega's. Hen wordt onder meer samenzwering tot het plegen van afpersing en copyrightschending en het witwassen van geld ten laste gelegd. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij in Nieuw-Zeeland voor een paar jaar achter de tralies. Wordt hij uitgeleverd aan de VS, kan een celstraf veel hoger uitvallen. Het internetsprookje van Schmitz lijkt nu voorbij.

Vlaams tv-item uit 2004 over Schmitz' rol bij een aanrijding van een vrouw tijdens een straatrace waar hij aan deelnam

Kim Schmitz scheurt met z'n Mercedes over een golfbaan