Mensen op 'cruise control', daar werken wetenschappers aan

Mensen op 'cruise control', daar werken wetenschappers aan

08-04-2015 13:07 Laatste update: 28-04-2018 00:38

Dr. Frankenstein maar dan in het echt: een Duitse geleerde maakt op afstand bestuurbare mensen.

Mensen die je op afstand kunt besturen, dat is geen enge willoze toekomst maar vooral heel praktisch. "Wij willen dat je gewoon kan zeggen 'daar wil ik heen', en dat je daar dan ook terecht komt", vertelt Max Pfeiffer van de Universiteit van Hannover. Dat voorkomt dat je steeds je telefoon uit je zak moet halen om even je navigatie-app te checken.

Eén van de dingen die Pfeiffer met zijn cruise control wil bereiken, is dat mensen meer aandacht hebben voor hun omgeving of hun gesprekspartner tijdens het lopen, in plaats van dat ze hun aandacht kwijt zijn aan het bewegen van hun benen.

Je benen lopen namelijk vanzelf naar de aangewezen locatie. Dat kan door een app als navigatie, gekoppeld aan een aantal elektrodes. "De elektrodes zitten op de kleermakersspier. Dit is de langste spier in het lichaam, en loopt van de binnenkant van de knie diagonaal omhoog naar bovenaan de buitenkant van de dij. Als hij zich spant, beweegt het been vooruit, weg van het lichaam. Met elektrische impulsen liet Pfeiffer de beenspieren om de beurt samentrekken, zodat zijn proefkonijnen als vanzelf gingen lopen," aldus New Scientist.

Vrijwilligers die met de elektrodes naar een voor hun onbekend doel liepen, zeiden dat ze het prima vonden dat het systeem hun beenspieren overnam, maar alleen als ze het gevoel hadden dat ze de controle terug konden krijgen.

Met de mensen-cruisecontrol kun je niet alleen jezelf wat vrijheid geven, maar ook een ander besturen. De bedenker ziet toepassingen in mensen naar hun plek wijzen in stadions of theaters, of efficiënt geëvacueerd worden in geval van nood. Toeristen kunnen hun ogen op attracties houden terwijl hun benen ze onmerkbaar door de stad leiden. Of het gevaarlijke verkeerssituaties met plots overstekende toeristen voorkomt of juist vaker doet voorkomen, is onduidelijk.