Met deze contactlenzen kan je inzoomen

Met deze contactlenzen kan je inzoomen

16-02-2015 10:52 Laatste update: 28-04-2018 01:39

Zwitserse wetenschappers ontwikkelden een unieke contactlens waarmee je kan inzoomen.

De prototype contactlenzen ontwikkeld door onderzoekers van de technische universiteit EPFL in Zwitserland kunnen tot 2,8 maal inzoomen. Dat lijkt niet veel, maar voor mensen met specifieke oogziektes zouden deze lenzen de kwaliteit van hun leven aanzienlijk kunnen verbeteren.

De lens is een staaltje vernuft. Het eerste prototype van deze telescopische contactlens stamt uit 2013 maar was te oncomfortable om daadwerkelijk in de praktijk door patienten gedragen te worden.

Ondertussen hebben de onderzoekers de contactlenzen verfijnd en ook slimmer gemaakt. De 'telescoop' in deze harde lens bestaat uit kleine spiegels waar tussen het licht weerkaatst, waardoor het beeld groter op het netvlies geprojecteerd wordt. De contactlens bestaat uit een combinatie van plastic, aluminium spiegeltjes, polariserende filters en biologisch veilige lijmen.

Knipogen om te zoomen

Een van de grootste uitdagingen was om de lenzen zuurstofdoorlatend te maken. Dat losten de onderzoekers op door luchtkanalen van zo'n 0,1 mm in de lens te verwerken, zodat zuurstof aan de onderkant van de anders zuurstofdichte lens te laten stromen.

Het zoomen activeer of deactiveer je door een knipoog te geven. Daarvoor moet de patient wel een speciale bril dragen: die registreert met welk oog er een knipoog wordt gegeven. Rechts voor inzoomen en links voor normaal zicht. Afhankelijk van de knipoog zal de bril het licht op verschillende manieren polariseren. Afhankelijk van de polarisatie zal de lens het licht voor inzoomen wel of niet doorlaten.

Google-lens

Hoewel de onderzoekers zich vooral richten op mensen met bepaalde oogziektes, is het goed mogelijk dat deze ontwikkeling bij kan dragen aan de 'bionische' contactlens van de toekomst. Een reeks bedrijven, waaronder Google en Microsoft, werken aan electronische contactlenzen varierend van medische lenzen die de suikerspiegel van patienten die lijden aan diabetes meten tot en met de eerste primitieve lenzen die een beeldscherm hebben ingebouwd.