Meubelmerk koopt en verkoopt eigen vintage design

Meubelmerk koopt en verkoopt eigen vintage design

26-06-2013 07:02 Laatste update: 28-04-2018 11:28

Dewi Pinatih

Fan van de oude ontwerpen van Habitat? Vergeet Marktplaats en reis naar Parijs. Daar opende Habitat zijn eigen vintagezaak.

De Eifeltoren, hij kan mij gestolen worden. Wanneer ik in Parijs ben, ga ik naar Les Puces de St Ouen, een van de grootste vlooienmarkten ter wereld. Maar laat je niet misleiden door die noemer; prijskaartjes met minder dan drie cijfers vind je hier bijna niet. De zeven hectare grote markt wordt bestierd door drieduizend antiek- en vintagedealers die weten waar ze het over hebben en hun stands staan vol met vintage design.

Als meubelmerk kun je toekijken hoe anderen grof geld verdienen aan je oude ontwerpen die een iconische status hebben verworven óf je kunt zelf in actie komen. Dat laatste deed Habitat, het merk dat in 1964 door Sir Terence Conran werd opgericht in Londen en al snel ook in Frankrijk populair werd. Conran introduceerde betaalbaar design bij het grote publiek: moderne producten met charme die makkelijk in het interieur pasten. En die voelen nog steeds modern.

Op Marktplaats duikt nog wel eens een Habitat-klassieker op, en Marktplaats-curator Gevonden op Marktplaats (waar we over schreven in Bright 51) houdt hier ook zijn ogen voor open.

Habitat besloot zijn eigen vintagemarkt te bespelen met een eigen winkel op Les Puces, waar het zijn eigen vintage design verkoopt in de winkel Habitat 1964. In een oude kroonluchterreparatiewerkplaats vind je stoelen, tafels en accessoires. En die komen niet uit een vergeten opslag. Habitat startte een internetcampagne en vroeg al zijn werknemers of ze hun oude Habitat-stukken wilde verkopen. Geen makkelijke klus, aangezien veel mensen aan hun meubels gehecht zijn, maar na een jaar is de collectie groot genoeg om de winkel te openen. En heb je zelf nog een Habitatje uit de 70s, 80s of 90s in huis, dan kopen ze die graag van je.

Bovendien sloeg Habitat de handen ineen met het Parijse modewalhalla l‘Eclaireur en een horecaondernemer. Een mooie bestemming voor je volgende stedentrip. De Nederlandse Pauline Egge van de blog Petite Passport nam alvast een kijkje.