Microsoft werkt aan 'kunstmatige humor'

Microsoft werkt aan 'kunstmatige humor'

11-08-2015 10:11 Laatste update: 27-04-2018 22:34

Microsoft leert computers begrijpen wat wel en niet grappig is.

Wat is humor? Soms vertelt iemand een grapje en niemand lacht. Dat kan zijn omdat de grap slecht werd gebracht, maar het kan ook zo zijn dat de luisteraars dat niet als 'humor' zien. Humor is lastig te definiëren laat staan dat een computer dat in de vorm van algoritme moet leren.

Toch denkt Microsoft dat computers kunnen leren om een lolbroek te zijn. De softwaregigant werkt samen met het tijdschrift The New Yorker aan de 'pretcomputer'. Sinds 2005 publiceert het tijdschrift namelijk op de achterpagina een zwartwit cartoon zonder woorden. De door lezers ingestuurde, grappigste ondertiteling wordt de week erop gepubliceerd. De redacteuren van het blad moeten zich iedere week door 5000 inzendingen worstelen. Als een computer die taak nou eens kon overnemen.

Microsoft serveert al die inzendingen samen met de cartoons aan een kunstmatig intelligent systeem met humor in de hoop dat het systeem leert om de grappige en niet-grappige inzendingen uit het gehele aanbod te destilleren.

Complex

Dat valt niet mee want zaken als woordgrappen, sarcasme, en leedvermaak maakt humor uiterst complex. Microsoft gebruikte mensen die voor Amazons Mechanical Turk werken om de ingezonden ondertitelingen te sorteren op grappig en niet grappig. Vervolgens moesten die inzendingen een waardering krijgen en nog moeilijker: de cartoons en hun context moesten in een paar trefwoorden beschreven worden.

Dat alles werd aan het kunstmatig intelligente systeem gevoerd, die daar door leerde wat grappig was en wat niet. Het eerste eindresultaat is indrukwekkend. Gemiddeld stond 55,8 procent van de favorieten van The New Yorker-redacteuren ook in de lijst met toppers van het kunstmatig intelligente systeem. The New Yorker zou met dat systeem per week zo'n 2200 inzendingen eruit kunnen filteren zonder dat de juweeltjes te missen.

Skype-vertaler

Microsoft doet dit onderzoek onder meer ter verbetering van zijn Skype Translator die gesproken conversaties in twee verschillende talen vrijwel in realtime met spraak vertaalt. Als die en andere stemassistenten, zoals Microsofts Cortana, Google Now en Apple's Siri mensen en hun humor beter begrijpen, zal het voor ons prettiger worden om ze te gebruiken. Het uiteindelijke doel van Microsoft is dat computers zelf grappen kunnen maken.

Lees ook:

Virtuele advocaat met kunstmatige intelligentie in de maak