Mobiel internet in Europa kost nu 70 eurocent per mb

tags:
Userpica

Vanaf 1 juli zijn de tarieven voor mobiel bellen, sms'en dataverkeer in Europa fors verlaagd. Precies op tijd voor de zomervakantie.

Ga je de komende weken op vakantie in Europa dan hoef je je iets minder zorgen te maken over torenhoge telefoonrekeningen bij terugkeer. Onder druk van de EU zijn de prijzen voor bellen, sms'en en dataverkeer binnen Europa sinds gisteren een stuk lager geworden. Een mobiel gesprek mag maximaal 35 eurocent per minuut kosten. Ontvang je in het buitenland een gesprek dan kost dat je 10 cent per minuut, een sms sturen kost 11 cent.

Nog fijner is dat voor het eerst de kosten van dataverkeer aan banden zijn gelegd. Vorig jaar betaalde je bij KPN nog maximaal 3,50 euro per mb, maar met de juiste bundel kon het ook voor 80 eurocent per mb. 1 mb internetten mag nu niet meer dan 70 cent kosten. De kosten zullen de komende jaren nog meer afnemen. Per 1 juli 2013 mag een mb nog maar 54 cent kosten en een jaar later in 2014 nog maar 24 cent. Een sms'je kost je over twee jaar nog maar 7 cent en een telefoongesprek 23 cent per minuut. 

Maar reken je nog niet rijk. Zelfs al is internetten in het buitenland goedkoper geworden, de telefoonrekening kan alsnog tegevallen als je niet met een speciale bundel op vakantie (de meeste providers bieden een bundel voor onbeperkt internetten). Een YouTube-filmpje zoals een Uitpakparty op medium resolutie van een paar minuten is al snel 17 mb. Dan ben je alsnog een tientje kwijt om een filmpje te kunnen kijken.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Google Maps navigatie. Per 10 kilometer haalt de app al snel een halve mb op aan mapdata. Als je van Nederland naar Spanje rijdt, kan je voor die kosten meerdere TomToms kopen.

Lees in onze special later deze week meer over mobiele kosten in het buitenland.


jovoorthan, 3 jaren geleden
afbeelding van jovoorthan

Begrijp ik goed dat er staat dat het ontvangen van een SMS geld kost wanneer je in het buitenland bent (10ct)?

Willem1, 3 jaren geleden
afbeelding van Willem1

Het versturen van een sms mag maximaal 11 cent kosten. Ontvangen van sms is gratis in het buitenland. In het originele nu.nl tekst stond dit al niet duidelijk en in het artikel hierboven is dit nog onduidelijker gemaakt.

Corrie Gerritsma, 3 jaren geleden
afbeelding van Corrie Gerritsma

Ah, dat staat er niet duidelijk idd. Het ontvangen van een gesprek kost 10 ct, het sturen van een sms 11 ct.

Simon Donkers, 3 jaren geleden
afbeelding van Simon Donkers

Ik betaal met Vodafone Prepaid internet nu €0.99/15 min in Nederland.
Ik heb het idee dat ik straks goedkoper kan internetten in het buitenland dan in Nederland, als ik even mijn mail wil checken. :-(

Willem1, 3 jaren geleden
afbeelding van Willem1

Mijn vader heeft een abonnement van 0 euro (hij belt nauwelijks), maar betaalt wel 0,30 euro/min om te bellen en per sms. Voor hem is het dan ook goedkoper om in het buitenland te bellen en te sms'en.

Asjemenou, 3 jaren geleden
afbeelding van Asjemenou

Bellen binnen Europa is goedkoper geworden, maar helaas geldt dat niet (altijd) als je belt vanuit het land waar je een abonnement hebt. Dan betaal je (soms) meer voor bellen naar het buitenland dan vanuit het buitenland naar Nederland! Typisch geval van kromme Europese regelgeving.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 5 Bright Bunch leden en 189 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl