Mobieltjes veroorzaken tumor volgens de Italiaanse rechtbank

tags:
Userpica

Een Italiaanse man zegt een hersentumor te hebben gekregen door mobiel bellen. Het Italiaanse hooggerechtshof stelde hem in het gelijk.

Twaalf jaar lang belde directeur Innocenzo Marcolini vijf tot zes uur per dag met zijn mobieltje. In de linkerkant van zijn hoofd werd bij Marcoline een tumor geconstateerd. Tijdens de vele uren bellen hield Marcolini zijn mobieltje in zijn linkerhand terwijl hij met rechts notities maakte. Hij spande een rechtzaak aan tegen Inail, een Italiaans Instituut dat werkgerelateerde ongelukken wil verminderen en werknemers een verzekering aanbiedt. Marcolini eiste een schadevergoeding.

De rechtbank in Brescia stelde Marcolini in het gelijk. Nu heeft het Italiaanse hooggerechtshof Marcolini in het hoger beroep ook in het gelijk gesteld. De rechtbank acht bewezen dat er een verband is tussen het veelvuldig gebruik van een mobieltje en het ontstaan van hersentumoren. De rechtbank baseerde haar uitspraak op een wetenschappelijke studie van een Zweedse Universiteit. De studie die tussen 2005 en 2009 plaatsvond was volgens de rechtbank onafhankelijk en in tegenstelling tot andere studies “niet mede gefinancieerd door dezelfde bedrijven die mobieltjes produceren.”

De uitspraak is opvallend. Het Italiaanse hooggerechtshof zegt hier mee dat het onomstotelijk vast staat dat het gebruik van mobieltjes tumoren kan veroorzaken terwijl de gezondheidsrisico’s van mobiel bellen omstreden blijven. Het Deense Cancer Epidemiology-instituut in Kopenhagen onderzocht 350.000 mensen over een periode van 1990 tot 2007 en constateerde dat de kans op tumoren bij frequente bellers niet hoger is dan bij mensen zonder een mobieltje. Ook de World Health Organisation deed onderzoek, daaruit bleek dat ze niet mogen concluderen dat mensen risico lopen door het hardcore gebruik van mobieltjes maar dat het ook te voorbarig is om te zeggen dat er geen risico's zijn. Volgens de WHO moet er meer langetermijnonderzoek gedaan worden.


Ronald, 3 jaren geleden
afbeelding van Ronald

In het artikel van tweakers.net staat ook dat zakelijke bellers (die meestal grootgebruikers zijn), buiten beschouwing gelaten zijn. Het lijkt mij wel dat als je 5-6 uur per dag belt wel in die categorie valt...

Larss, 3 jaren geleden
afbeelding van Larss

David,
De uitspraak is opvallend. Het Italiaanse hooggerechtshof zegt hier mee dat het onomstotelijk vast staat dat het gebruik van mobieltjes tumoren kan veroorzaken terwijl de gezondheidsrisico’s van mobiel bellen omstreden blijven.
In een civiele zaak is niet dezelfde bewijslast nodig als in een strafzaak. De rechter in een civiele zaak kiest voor de partij met het meest aannemelijke verhaal, vandaar ook dat er ruimte is voor een zachter redenatie als "dit onderzoek is niet uitgevoerd met geld van de industrie".

daddycool, 3 jaren geleden
afbeelding van daddycool

Tis natuurlijk beetje complottheorie denken.
Hoeveel geld gaat het de fabrikanten kosten als er echt wordt aangetoont dat mobielbellen schadeveroorzaakt? Dus is het voor deze bedrijven goedkoper om via-via zulke onderzoeken te sponseren en op die manier een uitkomst te krijgen die hun wél heel goed uitkomt.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 1 Bright Bunch lid en 133 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl