Maakt deze app Fitbit en Fuelband overbodig?

tags:
Userpica

Stappenteller-app Moves lijkt wel voor Hollanders gemaakt: ook je fietstochten worden meegeteld, daarbij is de app gratis.

De fitnesstracker is populair. Nike Fuelband, Jawbone Up en Fitbit; het zijn maar een paar voorbeelden van het groeiende aanbod. Kort door de bocht genomen doen al die apparaatjes ongeveer hetzelfde. Met een stappenteller meten ze hoeveel je hebt bewogen, een bijbehorende app zet dat vervolgens in een context waar je wat mee kan. Gratis iPhone-app Moves doet eigenlijk hetzelfde, maar gebruikt de sensors in de telefoon als stappenteller. Een apparaatje à honderd euro heb je dus niet meer nodig.

De app werkt in principe wel even simpel. Heb je Moves eenmaal gedownload een geopend, blijft het in de achtergrond lopen. Constant, ook al ben je bijvoorbeeld lopend met een andere app bezig. De makers beloven dat de app daarin wel battterijvriendelijk is. Ik heb Moves al de hele dag draaien en die claim lijkt te kloppen. De app houdt je bewegingen bij en noteert die op een tijdslijn. Daarbij kan de app het verschil zien tussen wandelen, hardlopen en zelfs fietsen.

Vooral dat laatste is bijzonder; geen van de dure fitnesstrackers 'weet' of je aan het fietsen bent, omdat ze meestal aan je pols of middel zitten. Heb je dus net een half uur tegen de wind in gefietst, zullen die trackers denken dat je gewoon stil hebt gezeten. Moves niet, volgens de makers met dank aan een aantal slimme algoritmes. Ook de aanwezigheid van gps speelt een rol: daardoor kan Moves in tegenstelling tot concurrenten zien of en hoe snel je een afstand hebt afgelegd.

Moves neemt in je tijdlijn ook momenten mee waarop je niet beweegt, en 'gokt' wat je toen deed. Zat je bijvoorbeeld een half uur stil maar bewoog je snel, zal je wel onderweg zijn geweest. Klopt een label in je tijdlijn niet, kun je dat altijd aanpassen. Ook kun je gps-locaties als je huis en werk toevoegen, waardoor je tijdlijn bijzonder compleet wordt.

Daardoor zie je snel hoe vaak je stil zat, hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel kilometer je hebt gefietst. Toch is Moves niet helemaal vrij van minpunten. Want hoe goed de app met zijn algoritmes de sensoren van de iPhone ook gebruikt, ze zijn er in de eerste plaats niet voor gemaakt. Terwijl ik op de bank Temple Run 2 zat te spelen, dacht Moves dat ik door het huis aan de wandel was.

door Floris Poort, 26-01-2013 12:39 1 reactie, 7456 views

Job12345, 1 jaar geleden
afbeelding van Job12345

Correctietje: de in titel en header wordt de app Move genoemd. Dat zou Moves moeten zijn.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

Bright Bunch

inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 0 Bright Bunch leden en 45 bezoekers online.