Must-sees op de Dutch Design Week in Eindhoven

Must-sees op de Dutch Design Week in Eindhoven

21-10-2009 10:28 Laatste update: 29-04-2018 08:37

Annemiek van Grondel

De Dutch Design Week is in volle gang. Voor wie deze week naar Eindhoven afreist, hierbij enkele hulplijnen in het woud van ontwerp.

Designhuis
Onbegrijpelijk maar waar: de Gemeente Eindhoven dumpt hun paradepaardje het Designhuis na een reeks van tegenstrijdige berichten toch, na het platform voor vernieuwend ontwerp eerst in onzekerheid te hebben laten bungelen. Ondanks de aankondiging van directe sluiting afgelopen juli, besloot de gemeente in de hoop World Capital of Design te worden het Designhuis alsnog twee exposities te laten organiseren (hoezo hypocriet?). De contracten van de Designhuis-medewerkers worden niet verlengd na twee jaar prachtige tentoonstellingen onder leiding van Li Edelkoort. Een reactie van Corine van der Putten, woordvoerder van de Eindhovense wethouder design Marriët Mittendorff: 'De gemeente was de enige subsidieverstrekker. Je verwacht dan toch dat het Designhuis zelf acquisitie voor verdere geldstromen pleegt. Dat is niet gebeurd. Men denkt erover om een overkoepelende organisatie van de diverse designinstellingen in de stad op te richten. Daarin kan het Designhuis in de toekomst ook een rol spelen. Maar er zijn nog geen concrete plannen.'

Laatste kans dus om te genieten van de laatste conceptuele expositie. TALENT 2009 geeft een kijkje in de wereld van het jonge Europese ontwerp. Edelkoort maakte een selectie van 175 objecten en installaties van de 2009 graduates van dertig Europese designinstituten en universiteiten. Opvallend is dat onder druk van de financiële crisis vele afgestudeerden het dicht bij huis hebben gezocht en hun improvisatievermogen hebben aangesproken om te komen tot een origineel ontwerp. Escapisme en verbeelding strijden om de voorrang om in een simpele, duurzame beeldtaal een eigen droomwereld te scheppen, waarbij de grenzen vervagen tussen kunst en vormgeving. Gebruikmakend van materialen uit huis, tuin en keuken, verwerkt in papier, pulp, vilt, hout, glas, garens en band en elektriciteitsdraden. Of, zoals Edelkoort het noemt: 'Een materialenkeus uit de knopenwinkel van het design. (..) Deze pop-up-generatie genereert energie uit eenvoud.'

Tot en met 30 november, Designhuis, Stadhuisplein 3, Eindhoven. Openingstijden tijdens de Design Week: t/m 24 oktober 11.00 - 22.00 uur; 25 oktober 11.00 - 20.00 uur. Daarna: di tot en met zo 11.00 - 18.00 uur.

Designhuis: Pascal Smelik

Utrecht Verplettert
Negen jonge productontwerpers tonen hun afstudeerwerk voor de opleidingen industrieel ontwerpen en 3D-design aan de HKU onder de noemer: Utrecht verplettert. Kernwoorden: spelen, flexibiliteit, materiaal, beweging en transformatie. Zo ontwierp Pieter de Leeuw een kast van letters, naar eigen inzicht vorm te geven. De letters zijn gemaakt van EPS met een slijtvaste coating; twee houten letters kunnen als zitmeubel worden gebruikt. De voor 90 procent uit stof bestaande boekenkast Catcher van Rosalie de Boer (boerr Ontwerpstudio) is eveneens multifunctioneel en kan in de hoogte, breedte of lengte worden aangepast worden aan iedere leefruimte.

Locatie Strijp-S, T/m zo 25 oktober van 12 tot 18 uur; do- en vrijdagavond tot 21 uur.

Apple Talks
Op zaterdag kun je naar het seminar Apple Talks: Designing for iPhone. De AppStore herbergt inmiddels zo'n 85.000 applicaties, en tal van websites zijn geoptimaliseerd voor het Apple-mobieltje. Fred van der Ende (BDM Pro Markets - Apple NL) en iPhone-developer Martijn Pannevis praten over productdesign en de mogelijkheden voor bedrijven en ontwikkelaars van iPhone-applicaties. Toegang is gratis.

Zaterdag 24 oktober, 16.00 - 17.00 uur. Dialogues House, Lichtplein, Eindhoven

High Tech Campus
Wat wordt vandaag ontwikkeld voor morgen? De High Tech Campus Eindhoven is een mix van meer dan 90 organisaties met ruim 7.000 onderzoekers: global companies, innovatieve mkb-bedrijven, onderzoeksinstituten en technostarters. Interactie tussen ontwerpers, ontwikkelaars en gebruikers staat centraal op de Design Week. Op de dagelijkse Design & Technology Tour presenteren zij zichzelf en hun technologieën en producten, er is een fototentoonstelling en een high tech playground. Ook wordt de High Tech Camping georganiseerd, waar bezoekers actief kunnen participeren en hun ideeën over technologie, design en kunst kunnen uitwisselen. Neem plaats in een heuse 'yurt' (steppennomadentent), onderga een elektronische vuurwerkshow en maak op vrijdag kennis met innovaties op het gebied van milieuvriendelijk vuurwerk, bijvoorbeeld middels een computergame. Meer informatie: www.refireworks.com.

Designhuis: Kaisu Koivisto

Graduation Galleries
Graduation Show Als vanouds toont de Design Academy het afstudeerwerk van 140 jonge ontwerpers op de Graduation Galleries. Thema's zijn onder meer globalisering, digitalisering en milieuproblematiek. Veel water stroomt door deze expositie. Bright schreef al eerder over Bas van der Veer, die inderdaad de René Smeets Prijs kreeg uitgereikt voor zijn Drop of Water. Daarnaast kun je je ook vergapen aan de Delta (wasbak annex waterval annex beekje) van Janina Loeve en de sensuele Drinking Fountain van Lizanne Dirkx. De tentoonstelling is ontworpen door Piet Hein Eek.

deWitteDame, Emmasingel 14, Eindhoven. Open van 11.00 - 18.00 uur.

Artifacts
Designzaak Artifacts toont een collectie Nederlandse meubels, verlichting en toegepaste kunst uit de periode 1925 tot nu. Met origineel werk van onder anderen Gerrit Rietveld Sr., Wim Rietveld, Cor Alons, Thijs Bakker en Friso Kramer. En de meubels mogen gewoon worden uitgeprobeerd.

Artifacts Art & Design, Gestelsestraat 70, Eindhoven. Open: 10-18.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur, zondag: 12.00 -18.00 uur.

Design On Wheels
In de Design On Wheels-stand vind je alle ins en outs van automotive design en technologie. Duurzaamheid en elektrisch rijden zijn dit jaar de toverwoorden. De Provincie Noord-Brabant wil voor komend jaar een designlijn voor elektrische voertuigen opnemen. Voor ontwerpers liggen er grote uitdagingen bij de totstandkoming van deze nieuwe markt. Op woensdag 21 oktober vindt van 13:00 tot 17:00 uur het seminar Automotive Design for Sustainability plaats.

Klokgebouw, hal 3, Eindhoven. Open: 12.00 - 18.00 uur.

Designhuis: Magdalena Brozda

Verboden te lachen!
Wie openlijk lacht om politieke of religieuze spotprenten krijgt ervan langs. Is er nog enige vruchtbare bodem voor die vrijheid van meningsuiting, in de nasleep van Theo Van Gogh, stelt de expositie Verboden te lachen! Onderwerp: kennis en ervaring over humor. Je krijgt inzicht in technieken, strategieën en problemen op het gebied van klassieke ontwerpprocessen. Conclusie, bespottelijk of niet: er is geen enkele reden tot lachen. Beter is klip en klaar focussen op fundamentele vragen. Vandaar, om te beginnen: lach niet! Met onder anderen Martí Guixé, Atelier Van Lieshout, Bas van Beek, Erwin Wur, Daniel Eatock, Jorre van Ast, Heim Steinbach en Atelier Ted Noten.

De Bruine Heer: Onomatopee, Emmasingel 7, Eindhoven. Open: 12.00 - 20.00 uur, zo 25 tot 18.00 uur.

Dutch Design Awards
Het winnende werk van de Dutch Design Awards is te bewonderen op Brainport Greenhouse, Stadhuisplein in Eindhoven. Open 11.00 - 22.00 uur, en zondag 25 tot 20.00 uur.

Vergeet niet op werkdagen de Bright-stand te bezoeken in het Klokgebouw op Strijp S, hal 4!

Tip: Niet alle evenementen tijdens DDW zijn gratis toegankelijk. Wil je zeker zijn van je zaak, koop dan bij de locaties of de infobalies een passepartout (22 euro) en krijg toegang tot de Design Academy, Dutch Design Awards Greenhouse, TU/e, Van Abbemuseum, Klokgebouw en het Designhuis. Ook krijg je een Bobino gadget cadeau.