MVRDV blaast boerderij op tot winkelcentrum

tags:
Userpica

Dit winkelcentrum is vermomd als Brabantse langgevelboerderij. Winy Maas (MVRDV) werkt al dertig jaar aan dit project in zijn geboortedorp.

Meestal is de opening van een winkelcentrum in een Brabants dorp een lokaal feestje. In Schijndel is het gelukt de wereldpers te halen en tegelijkertijd in de schaal en sfeer van het dorp te passen. Daar was dan ook architect Winy Maas van wereldspeler MVRDV voor nodig. Hij is geboren in Schijndel en schreef de burgemeester al op zijn twintigste een voorstel voor verandering van het dorpsplein.

Een Schijndelse Langgevelboerderij is na ruim dertig jaar het resultaat. MVRDV registreerde en fotografeerde daarvoor alle overgebleven Schijndelse boerderijen en vroeg kunstenaar Frank van der Salm om een ideale, gemiddelde boerderij te componeren als collage van de bestaande boerderijen. Die gemiddelde boerderij is 1,6 maal vergroot om tot 1600 vierkante meter vloer voor winkels, restaurants, kantoren en een wellness centrum te komen. Zo zal de geprinte deur van de boerderij bijvoorbeeld 4 meter hoog zijn, voor volwassenen misschien een vleugje nostalgie uit de jeugd.

De collage van oude beelden van Van der Salm is op de glazen gevel geprint met een techniek die het effect heeft van gebrandschilderd glas. De print varieert in sterkte voor zicht en transparantie. "Geveldetails, vlakken zijn 'weggegumd' voor de ramen, de tegenoverliggende gevel 'schijnt' door. 's Nachts wordt het gebouw van binnenuit verlicht, een monument voor de lokale geschiedenis", zegt MVRDV. Dat kun je allemaal volgen op de webcam van de gemeente Schijndel.


Asjemenou, 2 jaren geleden
afbeelding van Asjemenou

De inhoud van dit bericht is minder spannend dan de kop doet vermoeden...

pimbee, 2 jaren geleden
afbeelding van pimbee

De kop van dit bericht geeft een bondige samenvatting van de inhoud

Ramon1974, 2 jaren geleden
afbeelding van Ramon1974

Een mooi voorbeeld om oud en nieuw op een mooie manier te vermengen. Beter dan al die 12-in-een-dozijn bakstenen blokkendozen die landsbreed viraal oprukken.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 3 Bright Bunch leden en 108 bezoekers online.

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl