Napster.fm is online muziekdienst met sociale features

Napster.fm is online muziekdienst met sociale features

15-04-2013 13:04 Laatste update: 28-04-2018 12:30

De online muziekspeler Napster.fm haalt alles van YouTube, is open source en kan door iedereen worden gehost.

In 1999 werd de muziekindustrie opgeschud door Napster, de eerste peer-to-peer muziekdeeldienst. Na een flinke rechtszaak met Metallica, de betaalde doorstart in 2004 en de tweede en laatste dood in 2011, is er een onofficiële webservice opgestart die de naam Napster weer nieuw leven inblaast.

Napster.fm is ontwikkeld door de student Ryan Lester en indexeert YouTube-video's met informatie uit de database van Discogs die via een vrij sobere zoekmachine beluisterd kunnen worden. Dit is echter niets nieuws: Musicplayr en Youtify hebben ongeveer dezelfde functie. Het zijn voornamelijk de sociale features en flexibiliteit van Napster.fm die de online muziekdienst interessant maken.

Omdat de webservice geheel open source is, staat het iedereen vrij om aan Napster.fm bij te dragen. Mocht de muziekdienst ooit gesloten worden, kunnen geïnteresseerden binnen enkele minuten een nieuwe versie van Napster.fm online knallen. Daarnaast is de interface zo minimalistisch mogelijk gehouden waardoor het hosten van Napster.fm weinig bandbreedte inneemt.

Napster.fm draait grotendeels om het creëren en delen van persoonlijke afspeellijsten. Via het zoekscherm kun je naar nummers zoeken en de gevonden resultaten aan een afspeellijst toevoegen. Anderen kunnen met jouw afspeellijsten synchroniseren en vice versa, waardoor het delen van muziek - net als bij Spotify - erg makkelijk is. Het is zelfs mogelijk om een groep met vrienden die ook Napster.fm gebruiken aan te maken, waarna één persoon de dj kan zijn en uit de samengevoegde muziekcollectie bepaalt welk nummer aan de beurt is.

Voor het ontdekken van nieuwe muziek is Napster.fm ook voorzien van een discovery-tabblad. Hier vind je de meest recente nummers die door anderen gespeeld zijn. Bij het nummer staat ook de betreffende gebruikersnaam vermeld: handig als je meer over zijn of haar muzieksmaak wilt weten. Ook oude Napster-features als de megagrote chatbox en de Hot List (waar je door de afspeellijsten van vrienden kunt bladeren) en het overzetten van nummers naar andere gebruikers zijn aan Napster.fm toegevoegd.

Lester werkt op dit moment aan een mobiele versie van de website, maar hij sluit het ontwikkelen van een eigen app ook niet uit.