NASA Mars-robot onderweg naar rode planeet

tags:
Userpica

Als alles goed gaat land het robotvoertuig Curiosity over ruim acht maanden op Mars om te onderzoeken of leven op de planeet ooit mogelijk was.

Zaterdag lanceerde NASA hun nieuwste Mars-robotvoertuig Curiosity aan boord van een Atlas-raket. Na een reis van 570 miljoen kilometer moet het robotvoertuig - ter grootte van een middenklasser auto - na een reis van acht en halve maand in augustus 2012 op de rode planeet landen.

Curiosity is onderdeel van NASA’s 1,5 miljard euro kostende Mars Science Laboratory missie. Curiosity zal twee jaar lang in de grond en atmosfeer van Mars op zoek gaan of er op de planeet microbische organismes kunnen leven of hebben geleefd. Curiosity heeft tien wetenschappelijke instrumenten aan boord die monsters en foto's nemen van de oppervlakte van Mars en gassen in de atmosfeer meten.

Overigens is Curiosity niet het eerste voertuig op Mars. In 1997 struinden de NASA Sojourner de planeet al af en in 2004 de Spirit en de Opportunity. De rovers ontdekten onder andere gips, een mineraal dat alleen ontstaat in water en erop wijst dat Mars er ooit water op de planeet is geweest.


Dennis, 3 jaren geleden
afbeelding van Dennis

Spirit is ongeveer tegelijkertijd met Opportunity geland... en zeker niet in 1997!

David Lemereis, 3 jaren geleden
Arie, 3 jaren geleden
afbeelding van Arie

kunnen ze Cars on Mars gaan spelen

Hoogvlieger, 3 jaren geleden
afbeelding van Hoogvlieger

Er hangt iets in de lucht... Heb jij ons al ontdekt? Kijk op: http://vimeo.com/32439948

Jeroen Brosens, 3 jaren geleden
afbeelding van Jeroen Brosens

De Spirit en Opportunity zijn uit hetzelfde jaar (2004). De Opportunity is zelfs nu nog actief, met de Spirit zijn ze in 2010 het contact verloren.

ASIMO, 3 jaren geleden
Spacefreak, 3 jaren geleden
afbeelding van Spacefreak

Een zeer indrukwekkend filmpje.

Het is te hopen dat de Curiosity een goede landing heeft en ook direct terecht komt op een vlak terrein. Het zou zonde zijn als het ding direct vastgeklemd staat tussen rotsen o.i.d. Zou NASA dit precies zo uit kunnen kienen?


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 2 Bright Bunch leden en 100 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl