Net als in de film maar dan anders: poedelen in een fontein

tags:
Userpica

In een fontein springen gebeurt vooral in films. En in de Portugese stad Guimarães waar fonteinen zijn omgedoopt tot minizwembadjes.

Het Portugese LIKEarchitects en de modeontwerper Ricardo Dourado vonden het tijd om fonteinen weer de functie te geven waar ze vroeger voor gebouwd werden: verkoeling.

Dat er een zetje in de rug voor nodig is om stadsbewoners over hun gene en in de fontein te laten stappen, begrepen ze ook. Daarom hackten ze de vele fonteinen die de stad rijk is. Ligstoelen en plastic tuinmeubilair veranderen fonteinen met laag water in terrassen waar je voeten lekker afkoelen. Diepere exemplaren werden voorzien van uitnodigende trapjes die we kennen uit het zwembad. Met zwembanden of gekleurde ballen voor een waterballenbak staat weinig nog een verfrissende plons in de weg.

De tijdelijke Fountain Hacks vielen in de smaak en wonnen de Performance Architecture prijs voor stedelijke interventies in het kader van de Europese Culturele Hoofdstad, de rol die Guimarães dit jaar vervult.

Zodra de tropische temperaturen hier arriveren ook een mooi idee voor onze eigen Haagse Beek, het Rotterdamse Hofplein of het Floraplein in Eindhoven?

door Dewi Pinatih, 08-08-2012 13:27 1 reactie, 3623 views

OttoR, 2 jaren geleden
afbeelding van OttoR

Beste Dewi,
Dit is verre van een nieuw fenomeen in Nederland, of toch in ieder geval in Amsterdam. De fontijn op het Frederiksplein wordt sinds jaar en dag hiervoor gebruikt. Zie bijvoorbeeld een foto uit 1968: http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/ANP01:14167079/&p=1&i=10&t=76&st=pret&sc=subject%20all%20%22pret%22%20AND%20(isPartOf%20any%20%22ANP01%22%20)/


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 2 Bright Bunch leden en 140 bezoekers online.

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl