Niet printen in 2d of 3d, maar in 2,5d

tags:
Userpica

Het Venlose Océ presenteert printen op papier in reliëf, met voelbaar dikkere laagjes inkt.

Beginnen we net de mogelijkheden van 3d-printen een beetje te snappen, wordt er 2,5d-printen ontdekt. De Venlose zakelijke kopieermachinegigant Océ ontwikkelde deze technologie waarmee je met inkt op een plat vlak in de hoogte kunt printen. Net als met een kleurenprinter zijn er oneindig veel schakeringen mogelijk. 

Op de Dutch Design Week in Eindhoven laat Océ in de expo 2 point 5 dimensions via de creativiteit van ontwerpers Jannie Schmitz en Daan de Haan zien wat met hun High Resolution 3D printtechnologie voor moois gemaakt kan worden. Zij maakten prints in verschillende vormen zoals kunst, grafiek, datavisualisatie maar ook inkt toegepast op meubels en accessoires.

Zo zie je een datavisualisatie van Manhattan met op de plattegrond de gebouwen in verhouding op de juiste hoogte. Op koper of glas printen blijkt mogelijk, als het maar een plat vlak betreft met de maximale afmeting van ongeveer een huisdeur. Océ heeft de techniek zelf gebruikt om replica's te maken van beroemde schilderijen van Rembrandt en Van Gogh. Daarbij is de dikte van de olieverf essentieel.

Wat deze nieuwe technologie voor gevolgen kan hebben in ons leven is nog een beetje zoeken. Net als bij 3d-printen vraagt dat nogal wat verbeelding. Voor nu ziet het er verbluffend uit. Misschien op de cover van komend Bright magazine?

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 4 Bright Bunch leden en 118 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl