Nieuw scherm toont fysieke 3d-beelden

Nieuw scherm toont fysieke 3d-beelden

14-11-2013 08:51 Laatste update: 28-04-2018 08:53

Stel je voor dat je je handen door een beeldscherm heen kan steken, om dingen aan de andere kant op te kunnen pakken.

MIT werkt aan een technologie die precies dat mogelijk maakt: je handen als het ware door een scherm heen steken, zodat je dingen die op de tafel op je scherm liggen, op kan pakken alsof je er werkelijk bent. inFORM heet het, en het werkt door een paar technologieën te combineren. De belangrijkste technologie is het tafelblad: dat bestaat ogenschijnlijk uit allemaal kubusjes. Eigenlijk zijn het staafjes, verzonken in de tafel en individueel aangestuurd door motortjes.

De staafjes kunnen omhoog geduwd worden en zo vormen maken, een beetje zoals een pinscreen dat ook doet. Maar met vormen alleen zijn we er nog niet. De volgende stap die de wetenschappers van MIT zetten is een inmiddels bekende: het hacken van een Kinect. Die detecteert de bewegingen van objecten op tafel, nog een Kinect ziet hoe de persoon achter het computerscherm verderop zijn handen beweegt.


De tafel bootst de bewegingen van de man op het scherm na

Die bewegingen worden live vertaald, als de persoon achter het scherm zijn handen op tafel legt bootst inFORM de vorm na. Een beamer zorgt er vervolgens voor dat de vorm op tafel er ook nog uitziet zoals handen. En zo kan iemand een doodnormaal balletje dat op de inFORM ligt vanaf een afstand heen en weer rollen door heel natuurlijk die beweging te maken.

De wetenschappers zien het als een combinatie de aantrekkingskracht van touchscreens en de voordelen van fysieke aanraking. Zij zien inFORM niet als tafel, maar als scherm. De staafjes die omhoog komen zijn pixels, waardoor je dingen in letterlijk in plaats van stereoscopisch 3d kan weergeven. De verschillende staafjes zijn nu nog zichtbaar, zoals de enorme pixels van vroege lcd-schermen.

De wetenschappers denken dat het maar zo'n vijf tot tien jaar duurt voordat we het normaal vinden dat vormen letterlijk oprijzen uit onze schermen. Ze hebben al een naam voor die manier van vormgeven: supermorphisme. Geïnspireerd op het inmiddels vermaledijde skeuomorphisme worden fysieke vormen door inFORM niet geïmiteerd — zoals kunstleer op het gladde scherm van je telefoon — maar letterlijk nagebootst, inclusief structuur.