Nieuwe captcha vraagt om je gevoelens

tags:
Userpica

Een nieuwe variant Captcha vraagt je niet om een vervormde tekst te ontcijferen maar om antwoord te geven op een vraag over mensenrechten.

Als je je ergens online voor aanmeldt, zie je vaak een captcha: zo’n plaatje met vervormde tekst die je moet ontcijferen en invullen. Het idee van de zogeheten captcha (completely automated public Turingtest to tell computers and humans apart) is dat een bot het plaatje niet zou kunnen scannen en ontcijferen, hoewel slimme hackers dat soms toch lukt. Captcha’s worden dan ook steeds moeilijker en zijn soms zo vervormd dat je ze als mens ook bijna niet kan ontcijferen.

De Zweedse burgerrechtenbeweging Civil Right Defenders heeft een nieuwe variant van de captcha bedacht. Deze captcha’s stellen je een vraag over mensenrechten en je moet kiezen uit drie mogelijke emoties die de vraag bij je oproept. Afgelopen weekend kregen gebruikers van de Civil Rights Captcha de vraag wat je ervan vindt dat de Albanische minister van Defensie vindt dat homo’s met stokken geslagen moeten worden. Als antwoord kon je kiezen uit de drie antwoorden gefascineerd, heimwee of verschrikkelijk. Uiteraard is meest ‘mens-vriendelijke’ antwoord het juiste.


henkdepiraat, 3 jaren geleden
afbeelding van henkdepiraat

Iemand die niet volgens westerse maatstaven denkt, leeft of handelt, zal dit dus niet kunnen beantwoorden.

Conservo, 3 jaren geleden
afbeelding van Conservo

Dit is een suggestieve vraag. Er is geen goed of fout antwoord. Hoewel ieder weldenkend mens uiteraard tegen marteling is bestaat er geen goede of foute emotie. Het is een beetje Orwellian als je toegang tot een service wordt geweigerd doordat je niet de gewenste emotie toont.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 5 Bright Bunch leden en 126 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl