Nieuwe Nooks gaan concurreren met: iPad, Nexus 7 en Kindle Fire

Userpica

Barnes & Noble presenteerde vandaag twee nieuwe Android-tablets: de 7 inch Nook HD en de 9 inch Nook HD+.

Barnes & Noble heeft vandaag twee nieuwe tablets aangekondigd. In eerste instantie concurreert de Amerikaanse keten boekenwinkels met rivaal Amazon en diens nieuwste Kindle tablets. Een paar jaar terug vochten de twee bedrijven nog om de e-readermarkt, ondertussen zijn tablets belangrijker geworden. Net als Amazon neemt ook Barnes & Noble hun Nook tablets serieuzer dan ooit, met de vandaag aangekondigde Nook HD en HD+.

De Nook HD heeft een 7 inch scherm met een indrukwekkende resolutie van 1440x900. Dat is hoger dan zowel Google Nexus 7 als Kindle Fire HD. Die doen beiden 1280x800 op 7 inch. Met 314 gram is de Nook HD ook lichter dan voorgenoemden (340 en 395 gram respectievelijk). De Nook HD+ is met een 9 inch scherm op 1920 x 1280 pixels een duidelijke concurrent voor de 8.9 inch Amazon Kindle Fire HD. Ook komen beide tablets qua formaat bij de iPad in de buurt, die is 9,7 inch. 

Wat prijs betreft zitten de nieuwe Nooks in precies hetzelfde flink-goedkoper-dan-iPad-segment. De 7 inch kost 199 dollar voor 8 gb, voor 16 gb betaal je dertig dollar meer. De HD+ komt met 16 en 32 gb en kost dan 269 en 299 dollar, respectievelijk. Beide tablets kunnen met microSD uitgebreid worden.

Ook al net als de Kindle HD, lopen de nieuwe Nooks op een totaal onherkenbare versie van Android 4.0. Intern is de Nook HD met een 1.3GHz dualcore OMAP 4470 processor en 1 gb RAM sneller dan de Kindle Fire HD. Nook HD+ is op papier even snel als de 8.9 inch Kindle Fire HD; allebei een 1.5GHz OMAP 4470, allebei 1 gb ram. De Google Nexus 7 is met zijn 1.3Ghz quadcore op papier flink rapper dan al deze concurrenten.

De reden waarom dergelijke tablets zowel qua formaat als intern, maar vooral wat lage prijs betreft prijs zo dicht bij elkaar zitten, is simpel. Amazon, Barnes & Noble en Google verkopen hun tablets alledrie zonder winst, als ze er al geen verlies op maken. Geld verdienen ze pas wanneer de klant media via hun digitale winkel koopt. Vandaar ook dat Amazon en Barnes & Noble Android zo onherkenbaar hebben gemaakt; ze willen niet dat iedereen hun aankopen bij Google doet.

Daarom wordt de Google Nexus 7 hier in Nederland niet voor 199, maar voor 249 euro verkocht; Google biedt (in verband met lastige auteursrechten) in Nederland nog geen films, series en muziek aan via de Play Store. Ook Amazon en Barnes & Noble verkopen niet in Nederland, hoewel de geruchten steeds weer oplaaien dat ze hier wel naartoe komen.

Tot het zover is, hoeven we deze nieuwe Nooks hier in Nederland denk ik niet te verwachten. Dat de Nexus 7 hier ondanks ontbreken van media in de Play Store wel te koop is, komt omdat fabrikant Asus aan de hogere verkoopprijs verdient. Kindle en Nook hebben niet zo’n ‘schaduwfabrikant’. Dichtstbijzijnde plek waar de nieuwe Nooks deze herfst vanaf ongeveer eind oktober te koop zijn, is het Verenigd Koninkrijk. 

door Floris Poort, 27-09-2012 4 reacties, 6346 views

ikkuh, 3 jaren geleden
afbeelding van ikkuh

Vooral belangrijk is het gewicht. Je wilt met een bijna 700 gram wegend apparaat niet lang in je hand(en) zitten. Bovendien lijkt 7" het meest op het formaat van een boek, goed met een hand vast te houden. De prijzen van het highend-segment komen hiermee behoorlijk onderdruk met de consument als winnaar. Nu nog een s-pen erbij en ik ben helemaal blij :)

Oli4k, 3 jaren geleden
afbeelding van Oli4k

Jammer dat ze het ontwerp van Samsung hebben gejat maar dan met een soort geintegreerde bumpercase eromheen.

Floris Poort, 3 jaren geleden
afbeelding van Floris Poort

De grote Nook heeft juist een erg eigen ontwerp als je het mij vraagt. De hoek met ring linksonder zag je al in voorgaande Nooks. De kleine is inderdaad een minder sprekend ontwerp.

ikkuh, 3 jaren geleden
afbeelding van ikkuh

Er nu eenmaal weinig bewegingsvrijheid als het gaat om het ontwerp van een telefoon of tablet. Aan de voorkant (waar je toch vrijwel altijd naar kijkt) zie je eigenlijk nauwelijks verschil.
Wat mij betreft moet de fabrikant zich vooral onderscheiden in software en diensten.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 4 Bright Bunch leden en 110 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl