Nieuwe plannen voor de Afsluitdijk

Nieuwe plannen voor de Afsluitdijk

03-08-2010 08:18 Laatste update: 29-04-2018 04:00

Wubbo Ockels doet een voorstel voor de toekomst van de Afsluitdijk. Met een dubbele dijk en een spectaculair valmeer dat als batterij fungeert.


Parallel aan de Afsluitdijk zie je een tweede dijk. Daartussen wordt een valmeer aangelegd, waar je een overschot aan groene energie (als het lange tijd hard waait bijvoorbeeld) in opslaat. Met de energie pomp je water omhoog. Heb je energie nodig, dan laat je het water er langs een turbine weer uitzakken. Zo stelt het plan Natuurlijk Afsluitdijk eigenlijk twee meren in één voor.

En waarom maakt Wubbo Ockels met ingenieursbureau Royal Haskoning dit plan? Het nieuwe kabinet mag kiezen voor de toekomst van de Afsluitdijk. De beslissing valt tussen vier plannen die in de Structuurvisie staan. Dit plan Natuurlijk Afsluitdijk is er een van. De andere drie kanshebbers, zie je hier op een rij.



WaddenWerken ::
Nier ophogen, maar breder maken met een kwelderlandschap. Met zand uit het IJsselmeer bouw je aan de IJsselmeerzijde een 400 meter brede zone voor toeristen en waterbeesten. Bij Kornwerderzand komt een klimaatcentrum met edutainment over de Nederlandse waterbouwgeschiedenis, de natuur van Wadden en IJsselmeer, klimaatverandering en energie. De beide toegangen blijven bruggen maar met een eigen identiteit. Bij Den Oever komt een blue energy-centrale waar energie gewonnen wordt uit het verschil tussen zoet en zout water. (HOSPER landschapsarchitectuur, DHV ingenieursbureau en Imares instituut)


WATERmachine ::
Een extra waddeneiland onder de dijk zorgt voor natuurversterking, recreatie, duurzame energie en een extra regelknop in het watersysteem. Het plan lijkt de dubbele dijk uit Natuurlijk Afsluitdijk met de kwelder uit WaddenWerken te combineren. Het spuicomplex bij Kornwerderzand wordt een gemaal waarin turbines getijdenenergie opwekken. De WATERmachine is een kortetermijnplan dat nog niet vastlegt hoe de toekomst eruit ziet, maar verschillende perpectieven mogelijk maakt. (H+N+S landschapsarchitecten en Arcadis ingenieursbureau)


Monument in Balans::
Een stormschild in de vorm van een betonnen boog over de hele lengte van de dijk houdt ons tot 2100 veilig. Aan beide uiteindes vervangt een naviduct de bruggen. Er is plek voor een blue-energycentrale waar energie wordt gehaald uit het verschil tussen zout en zoet water. Het voormalige werkeiland Breezanddijk wordt een Eiland van Innovatie met proefopstellingen voor duurzame energie. Dat kan samen met een kenniscentrum een toeristische attractie van formaat worden. Van Wieringen wordt weer een eiland gemaakt. (TWA Architecten en NoordPeil landschap & stedenbouw)

Een publieksenquete meet dat het plan WaddenWerken het meest populair is. Natuurlijk Afsluitdijk is de runner-up, met op de derde plaats het plan WATERmachine gevolgd door Monument in Balans. Welke heeft jouw voorkeur?