Oudste Nederlandse techsite Webwereld stopt ermee
Opgedoekt

Oudste Nederlandse techsite Webwereld stopt ermee

19-02-2020 15:17 Laatste update: 17:37

Een van de oudste nieuwssites van Nederland gaat verdwijnen. De redactie van Webwereld is een maand geleden al naar huis gestuurd door uitgever IDG. De site met ict-nieuws bestond sinds november 1995.

Dat bevestigt uitgever IDG Nederland na berichtgeving van Bright. Op 1 maart stopt de site definitief en alleen zustersites Computerworld en CIO blijven operationeel. De uitgever wijt deze keuze aan een koerswijziging. 

Na een reorganisatie bij de uitgever is de redactie van Webwereld op straat komen te staan, vertellen bronnen. De site werd tot begin dit jaar gevuld door een vierkoppig team, onder leiding van hoofdredacteur Sander van der Meijs.

Gestart in 1995

Webwereld werd in november 1995 opgericht door internetondernemer Oscar Kneppers, die later ook aan de wieg stond van Emerce en Bright. "Webwereld is de tweede mediatitel die ik ooit lanceerde met een team van een handvol stagiairs. Het idee ontstond nadat ik de zomer van 1995 in Silicon Valley had doorgebracht", aldus Kneppers tegen Bright.

De site moest 'een 24uurs online nieuwsdienst over IT-zaken' worden. "Ik stelde als naam ‘WebWorld’ voor en mijn toenmalige directeur Paul Molenaar zei: Waarom niet gewoon Webwereld?"

Lektober

De website kwam in 2011 in de schijnwerpers te staan met zijn themamaand Lektober, waarbij iedere dag een datalek van een bedrijf aan het licht werd gebracht. 

Reorganisaties

Verschillende bekende techjournalisten werkten in het verleden bij Webwereld, onder wie onderzoeksjournalist Brenno de Winter. Oud-hoofdredacteur Tom Sanders richtte na zijn vertrek in 2011 de populaire site Allestoringen.nl op, dat hij in 2018 verkocht aan een Amerikaans bedrijf.

"Webwereld was een pionier van de internetjournalistiek en heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het internet in Nederland", vindt Sanders. "Dankzij deze rol als voorloper trok het talentvolle medewerkers aan en ik ben dankbaar dat ik daar een periode mee heb mogen samenwerken."

Ingehaald

"Webwereld heeft destijds de markt flink veranderd, maar blijkt nu zelf door de marktwijzigingen te zijn ingehaald. Ook dat is helaas onderdeel van de wereld waar Webwereld altijd middenin heeft gestaan."

Uitgever IDG heeft in de afgelopen jaren al meerdere malen een reorganisatie gehad. In 2013 moesten 22 mensen vertrekken bij het bedrijf, waarna Reshift in 2015 alle tijdschriften van IDG opkocht.