Robots leren nieuwe vaardigheden straks van YouTube-video's

Robots leren nieuwe vaardigheden straks van YouTube-video's

23-12-2015 09:30 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Door robots naar how-to-video’s te laten kijken, moeten ze in de toekomst zelf nieuwe vaardigheden onder de knie kunnen krijgen.

Hoe moet ik een stropdas strikken? Hoe bak ik een omelet? En hoe maak ik een milkshake? YouTube staat vol met tutorials die je uitleggen hoe je een bepaalde taak moet uitvoeren als je zelf geen idee hebt. En als je de ene video onduidelijk vindt, kun je makkelijk even een andere tutorial opzoeken. Wie een omelet wil leren bakken, heeft bijvoorbeeld keuze uit 180.000 instructievideo’s.

Die enorme hoeveelheid how-to’s biedt mogelijkheden om robots te leren hoe ze zelf een taak kunnen uitvoeren, zo is de overtuiging van onderzoekers van Cornell University.

Voor hun project Robo.Watch laten ze een algoritme grote hoeveelheden instructievideo’s over één onderwerp downloaden om al die filmpjes vervolgens te analyseren. Wat zijn de terugkerende aanwijzingen en stappen? Zonder enige menselijke bemoeienis is het algoritme zo in staat om vast te stellen wat er nodig is om zelf een stukje kip te braden bijvoorbeeld.

In de toekomst moet het daardoor mogelijk worden om een robot te vragen om een bepaalde taak uit te voeren, waarna de robot zelf naar YouTube gaat om uit te vogelen hoe hij die opdracht moet volbrengen. En dan maar hopen dat grapjassen niet massaal instructievideo’s uploaden waarbij ze een vlammenwerper gebruiken voor het bakken van een eitje.