Nijmeegse chirurgen testen Google Glass tijdens operaties

Nijmeegse chirurgen testen Google Glass tijdens operaties

15-08-2013 14:46 Laatste update: 28-04-2018 10:26

Chirurgen van het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen testen Google Glass al tijdens operaties voor het delen van beelden vanuit hun perspectief.

De Nederlandse zorgsector ziet ook toepassingen van Google Glass. Chirurgen van het Nijmeegse UMC St Radboud hebben de Google-bril deze maand al tijdens enkele operaties getest, meldt het ziekenhuis donderdag. In eerste instantie filmen ze met de ingebouwde camera vanuit het perspectief van de arts. Dat moet nuttigere beelden opleveren voor onder meer medische studenten.

Vorige week bleek tijdens een kaakoperatie al dat de Google Glass beelden vastlegde die in zekere zin bruikbaarder waren dan bij filmen over de schouder van de arts, stelt het UMC. Het ziekenhuis wil studenten of collega's elders in de wereld mogelijk live laten meekijken. Ook is getest of operatieprotocollen of andere informatie tijdens de operatie konden worden opgevraagd.

Een belemmering van Google Glass is momenteel volgens het UMC dat de camera nog niet van boven naar beneden is bij te stellen, maar alleen zijdelings. Ook vindt het ziekenhuis de beelden nog wat schokkerig en heeft de ingebouwde camera last van de felle lampen in de operatiekamer. Met een eigen app wil het UMC St Radboud enkele van die problemen oplossen, waaronder het automatisch stabiliseren van de beelden.

Er komt in Nijmegen ook een wetenschappelijk onderzoek naar de toepassing van Google Glass voor kostenbesparing, veiligheid en inzet in de thuiszorg. Bij dat laatste zou een arts kunnen meekijken met de thuiszorgverpleegkundige. Google zou de bril in 2014 beschikbaar willen maken voor consumenten. Het researchcentrum van het UMC heeft de bril echter al dankzij directeur Lucien Engelen, die ook betrokken is bij het onderdeel 'future med' van de Singularity University in Silicon Valley. Dat instituut, dat zich richt op de toekomst van de mensheid, is opgericht door onder meer NASA en Google.