Olympische toren lijkt in de knoop te zitten

tags:
Userpica

Voor de Olympische Spelen verrees een kunstwerk van 115 meter hoog van Anish Kapoor. Londenaren noemen in de volksmond ook wel 'de blinde darm'.

Op een ansichtkaart zal de ArcelorMittal Orbit zeker niet misstaan. Het 115 meter hoge gevaarte uit rode, stalen vakwerken met een restaurant en uitkijkpunt in de top is wat je noemt een eyecather. Maar of je nou graag je oog op deze stellage laat vallen, daarover zijn de meningen verdeeld.

De blinde darm van de Olympische Spelen, spaghetti op steroïden, Meccano op mescaline, een catastrofale botsing van twee hijskranen, de erectie van Boris. De bijnamen die de Londenaren voor de toren bedenken zijn niet erg positief. De wereldberoemde beeldend kunstenaar Anish Kapoor reageert in de Volkskrant dat het gebruikelijk is dat een groot kunstwerk aanvankelijk afkeer opwekt. Net zoals bij de Eiffeltoren. Of de wanordelijke, licht-anarchistische toren uiteindelijk door de Engelsen omarmt wordt, is afwachten. 

Voor 15 pond per kaartje kun je de ArcelorMittal Orbit omhoog om daar over het Olympisch park uit te kijken. De terugweg loopt over een 455 treden tellende wenteltrap. Voor het 28,5 miljoen euro kostende kunstwerk was 2 duizend ton staal nodig, aangeleverd door sponsor ArcelorMittal. Staalmagnaat Lakshmi Mittal heeft het overgrote deel van de toren gefinancierd. Is het corporate marketing of cultuur zoals de Eiffeltoren?


jorisvo, 3 jaren geleden
afbeelding van jorisvo

Afschuwelijk, en nee, niet zoals de eifeltoren, deze ga ik altijd lelijk vinden

Simon90, 3 jaren geleden
afbeelding van Simon90

Als fan van Kapoor kan ik de primaire vorm zeker waarderen. Het trappenhuis en, bovenal, de ronde uitkijkcapsule bovenin stoort enorm.

Juan Nibbelink, 3 jaren geleden
afbeelding van Juan Nibbelink

Heerlijk vormloos, dynamisch en vrij.

Omnidextrous, 3 jaren geleden
afbeelding van Omnidextrous

Doet me denken aan "The Red Weed" uit de film "War of the Worlds". Maar in tegenstelling tot 'Simon90' vind ik die 'primaire vorm' tamelijk storen rondom dat mooie trappenhuis.

Diatopia, 3 jaren geleden
afbeelding van Diatopia

Beetje een mix tussen Coney Island parachute jump & Tatlin's Tower. Wellicht de inspiratie. Olympische spelen zijn ook altijd wat utopisch en constructivistisch in hun vormgeving en beeldtaal


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 2 Bright Bunch leden en 122 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl