Onderzoekers herkennen mensen door muren heen dankzij wifi

Onderzoekers herkennen mensen door muren heen dankzij wifi

28-10-2015 15:01 Laatste update: 27-04-2018 19:59

MIT-wetenschappers ontwikkelen software waarmee ze menselijke silhouetten door muren heen kunnen herkennen.

De onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een apparaat genaamd RF-Capture gebouwd dat draadloze signalen uitzendt. De reflectie van die signalen worden geanalyseerd en zo zijn menselijke vormen te herkennen. Dat schrijven de wetenschappers in een paper.

RF-Capture

Het MIT-team werkt al jaren aan de RF-Capture. In 2013 konden ze met dezelfde techniek al beweging detecteren achter een muur, nu is de software zo ver dat het 15 verschillende silhouetten achter de muur met 90 procent nauwkeurigheid kan herkennen. Daarbij worden verschillende lichaamsonderdelen geregistreerd en vervolgens met een algoritme aan elkaar geplakt. Zelfs ademhalingspatronen en ritmes zijn zo vast te stellen.

Ouderen

Dat klinkt als iets om mensen mee te bespioneren, maar de MIT denkt aan andere toepassingen voor de RF-Capture. Zo'n systeem zou in een bejaardehuis kunnen checken of een bewoner is gevallen, waarna het alarmnummer meteen wordt gebeld. Ook zouden hartproblemen (tijdig) te herkennen zijn.

bekijk op YouTube

Maatregelen

Om mensen van buiten te weren, moeten er volgens MIT twee dingen gebeuren. Zo zijn de onderzoekers al bezig met blockers die kunnen zorgen dat mensen alleen door hun eigen apparaat gezien en gevolgd kunnen worden. Daarnaast vindt MIT dat er regels moeten komen over hoe en wanneer dit soort apparaten gebruikt mogen worden.

Lees ook:

Uitlegparty: 7 tips om je wifi te verbeteren

Artsen printen binnenkort een persoonlijke 3D-model van je hart