Onveilige pinpas eindelijk weg

Onveilige pinpas eindelijk weg

24-11-2009 17:37 Laatste update: 29-04-2018 08:06

De onveilige pinpas met magneetstrip is exit in 2012, maar skimming verdwijnt er waarschijnlijk niet mee.

De invoering van de Europese betaalstandaard EMV geschiedt nu in 2012, als het aan de banken en betaalbedrijf Currence ligt. Dat is twee jaar eerder dan eerst werd gedacht. Met de komst van EMV verdwijnen de huidige totaal onveilige pinpasjes met magneetstrips. EMV vereist een chip op de betaalpas. Alle betaalautomaten en pin-apparaten moeten worden vervangen. Dat kost het meeste tijd. Alle bankpassen krijgen vanaf volgend jaar al een EMV-chip. De meeste banken stoppen overigens al langer zo'n chip op je pas.

De banken promoten de nieuwe betaalmethode met de campagne 'Het Nieuwe Pinnen kan beginnen', een beetje afgekeken van Het Nieuwe Rijden. De banken hopen met EMV ook het probleem van skimming terug te dringen.

Oost-Europese bendes maken al jaren massaal euro's buit door pinautomaten te hacken en pasgegevens te kopiëren. Vervolgens zetten ze die digitale data op lege pasjes en betalen ze daarmee in het buitenland. De schade door skimming was in 2008 31 miljoen euro.

Anderhalf jaar geleden schreef Bright een reportage over pinpashackers, die nog dagelijks toeslaan. Afgelopen week nog in onder meer Sneek, Zutphen, Bruinisse, Sprundel en Terneuzen. De banken proberen skimminggevallen zoveel mogelijk geheim te houden, bevestigde de politie onlangs.

Waarschijnlijk is het een kwestie van tijd voordat de Roemenen en Bulgaren ook EMV-machines hacken en de versleuteling op de EMV-chip kraken. Wat ook niet helpt: soms worden betaalautomaten al in de fabriek gemanipuleerd. Gebruik van biometrie bij betalen kan een oplossing zijn. Zo zijn er al experimenten met betalen met je bloedvaten.