Onze gadgets maken gemeentes gulzig naar informatie

Onze gadgets maken gemeentes gulzig naar informatie

03-10-2014 14:16 Laatste update: 28-04-2018 03:43

We zijn dol op onze smartphones en wearables, maar wat als de gemeente bij de gegevens zou kunnen?

De overheid en IT gaan in de regel niet zo heel goed samen. Dat weet de overheid, en daarom werkt het vaak samen met bedrijven die wel goed zijn met computers en software. PinkRoccade bijvoorbeeld, dat Nederlandse gemeenten op IT-gebied ondersteunt en adviseert. Dat is normaal gesproken niet opmerkelijk, maar het nieuwste advies valt toch behoorlijk op:

In een leuk gemaakt filmpje met gezellige stripfiguren zet PinkRoccade uiteen hoe het veiligheidsbeleid van gemeentes er in 2020 uit zou kunnen zien. Het bureau gaat er waarschijnlijk terecht van uit dat we dan verschillende wearables dragen. Die kunnen alles bijhouden van hartslag en transpiratie tot uiteraard je locatie. En die informatie kan dan weer doorgestuurd worden naar de gemeente.

Klamme handjes

Fiets jij bijvoorbeeld door een ongure buurt dan weet de gemeente dat (gps). En neemt je hartslag plotseling toe, en krijg je klamme handen (sportarmband/smartwatch) dan is er vast wat aan de hand. De gemeente checkt meteen wie er in je directe nabijheid is. Via gps, maar misschien ook wel door even mee te kijken via je smartglasses. Aha: de types waar jij van gaat zweten, horen helemaal niet in die buurt! Dat weet de gemeente door in het GBA-register te kijken, dat toevallig in samenwerking met PinkRoccade is ontwikkeld.

De politie komt zelf, en stuurt die ongure mensen met een waarschuwing naar huis. “Pff, je bent veilig thuisgekomen”, zegt de voice-over in het filmpje, als de paniek voorbij is. “Door het beschikbaar stellen van jouw persoonlijke informatie, ben je geholpen toen het nodig was. Hierdoor is je gevoel van veiligheid toegenomen. Je plaatst een positieve reactie op Twitter en Facebook: compliment voor de gemeente.”

Heisa

Zo gaat dat dus straks, als het aan adviseurs van de gemeente ligt. Wij voelen ons onveilig en delen zo’n beetje alles wat los en vast zit. Het is het plot van een gemiddelde paranoïde scifi-thriller van Philip K. Dick, maar dan niet in een wereld waar het constant stortregent, maar in een cartooneske bloemenbuurt. Niet dat je hier direct paranoïde van hoeft te worden, maar ben je er wel van bewust dat de overheid dit graag zou willen. De heisa waarmee over online privacy wordt bericht is vaak terecht. En de luchtigheid waarmee die privacy hier te grabbel wordt gegooid is best schrikbarend.