Ook pillen mogen nu uit de 3D-printer komen

Ook pillen mogen nu uit de 3D-printer komen

05-08-2015 20:53 Laatste update: 27-04-2018 22:34

Redactie Bright

Zo kunnen medicijnen preciezer worden en er is een hogere dosis per pil mogelijk.

De Amerikaanse toezichthouder voor medicijnen (FDA) heeft toestemming gegeven om pillen te maken met de 3D-printer. Het eerste medicijn dat 'geprint' mag worden is Spritam, een pil om epilepsie-aanvallen te voorkomen, schrijft de BBC. Producent Aprecia Pharmaceuticals zou naast Spritam meer pillen willen maken met de 3D-printer.

Door de medicatie te printen, kunnen er meer pillen in een doosje en de dosis kan hoger zijn. In een tablet uit de 3D-printer kan tot 1000 milligram aan medicijnen worden gestopt. De pil zou net zo makkelijk oplossen als traditionele medicijnen.

Medische sector stort zich op 3D-printen

Pillen zijn zeker niet het eerste medische object dat uit de printer rolt. Het Nederlandse bedrijf Xilloc Medical maakt implantaten op maat uit de 3D-printer. Die kunnen tijdens een operatie gewoon op hun plek geschoven worden.

Studenten van de Universiteit Leiden hebben het al voor elkaar om huid te 'printen'. Maar het gaat nog verder: een Amerikaans meisje kreeg een kunstarm uit de 3D-printer en een andere Amerikaan kreeg een een hele schedel. In China kreeg een 12-jarig jongetje een ruggenwervel uit de printer.

Lees ook:

Google wil kanker opsporen met een bijzondere pil

bron: RTL Toekomstmakers