Op afstand bestuurbaar brein-implantaat geeft medicijnen af

Op afstand bestuurbaar brein-implantaat geeft medicijnen af

20-07-2015 12:01 Laatste update: 27-04-2018 22:34

Met een afstandsbediening zijn op bepaalde plekken in de hersenen medicijnen toe te dienen of cellen te activeren.

Een Amerikaans team van wetenschappers ontwikkelde een prototype breinimplantaat dat medicijnen met een druk van de afstandsbedieningknop kan toedienen in de hersenen. Het gaat om een miniscuul breinimplantaat waarin micro-pompjes en kanaaltjes medicijnen kunnen pompen met de flexibiliteit van hersenweefsel.

Ook heeft het team een implantaat ontwikkeld met micro-optiek, waarmee licht is te schijnen op breincellen om zo bepaalde functies te activeren. Beide systemen zijn met een infrarood afstandsbediening te activeren.

Muizen

De wetenschappers hebben dit op muizen getest. In een experiment activeerden ze met het 'lichtimplantaat' de afgifte van dopamine in de muizenhersenen. De muizen ervaren dat als een plezierig gevoel, dus een beloning, waardoor ze steeds terugkeerden naar dezelfde plek in een doolhof in de hoop voor nog meer beloning.

De wetenschappers konden vervolgens met een druk van de knop op de afstandsbediening via het miniscule implantaat medicijnen vrijgeven die de afgifte van dopamine onderbrak. De beloning voor de muis was daarmee met een druk van de knop onderbroken.

Dergelijke experimenten waren eerder wel mogelijk maar dan waren de muizen fysiek verbonden met slangetjes of glasvezelkabeltjes. Nu is het een draadloos, standalone flexibel implantaat dat in de hersenen is geplaatst. Dat is voor het eerst.

Ook voor organen

De wetenschappers denken dat soortgelijke, flexibele implantaten ontwikkeld kunnen worden die niet alleen in het brein maar ook in organen en andere plekken in het lichaam gebruikt kunnen worden.

Het huidige prototype bevat slechts vier medicijnkamers maar de hoop is dat de wetenschappers dergelijke implantaten a la het inkjetcartridge-principe zo kunnen ontwerpen dat het implantaat langdurig zonder vervanging medicijnen kan toedienen.

Veiligheid?

Ik hoop wel dat als dit implantaat in de toekomst daadwerkelijk wordt gebruikt bij mensen dat de beveiliging een stuk beter wordt. In het prototype gebruiken ze namelijk een infraroodafstandsbediening. Je weet wel zo eentje voor bij de televisie waarmee je van kanaal naar kanaal zapt. Erg onveilig dus.