Opgeruimd staat netjes: R.I.P. Chipknip

Opgeruimd staat netjes: R.I.P. Chipknip

27-03-2013 13:17 Laatste update: 28-04-2018 13:01

De Chipknip verdwijnt eindelijk als betaalmiddel. Beheerder Currence trekt de stekker eruit. Dat werd tijd ook.

De Chipknip is nog tot 2015 te gebruiken maar verdwijnt dan uit het betaalverkeer. Per april wordt de Chipknip afgeschaft in betaalautomaten waar ook gepind kan worden. Dat scheelt bij de automaat de keuze tussen pinnen en chippen. Het aantal Chipknip-betalingen nam volgens Currence al flink af van 171 miljoen naar 148 in 2012.

De Chipknip wordt zo'n beetje alleen nog gebruikt in parkeergarages en kantines. Het onhandige aan Chipknip (behalve dat je er bijna nergens mee kon betalen) is dat je je saldo moet opladen bij speciale apparaten. En die waren er te weinig. Zo kon het gebeuren dat je bij een parkeerautomaat stond waar alleen met Chipknip was te betalen, terwijl er geen oplaadapparaat in de buurt was. Lekker handig. In bedrijfskantines en bij verkoopautomaten was de Chipknip ook een bron van irritatie.

Voor beheerders van parkeerplaatsen en kantines is het stoppen van de Chipknip misschien even wat extra werk, maar verder zal er niemand treuren om het verdwijnen van de Chipknip. Het 'nieuwe pinnen' heeft het overbodig gemaakt, want kleine bedragen pinnen kost nu niets extra's meer.

Pinnen is nu mateloos populair in Nederland, maar krijgt er de komende jaren wel concurrentie bij van de mobiele telefoon. De uitrol van betalen via de NFC-chip in smartphones gaat langzamer dan verwacht, maar uiteindelijk komt het wel zo ver. Banken willen betaalpassen ook gaan voorzien van NFC-chips. Maar ook die chip is niet per se nodig: een app en wachtwoord kunnen ook voldoende zijn voor mobiel betalen. Zo kan je binnenkort zelfs op de markt met Paypal afrekenen.