Opsporing verzocht: DNA geeft dader een gezicht

tags:
Userpica

De genen die de vorm van het gezicht bepalen zijn geïdentificeerd. Dat betekent veel voor forensisch onderzoek.

Tot nu toe was er nauwelijks iets bekend over de genen die verantwoordelijk zijn voor de vorm van een gezicht. Maar een studie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft een vijftal genen aan het licht gebracht die bepalend zijn voor de vorm van een gezicht. Meer dan 10.000 mensen deden mee aan de studie. De wetenschappers maakte mri-scans van gezichten die ze combineerden met portretfoto's om specifieke kenmerken van het gezicht in kaart te brengen. Vervolgens zochten ze naar kleine verschillen in de genen die voorkwamen onder mensen met kenmerkende gezichten. Op deze wijze vonden de wetenschappers vijf genen die geassocieerd werden met de verschillende vormen van gezichten.

Volgens de wetenschappers is deze ontdekking pas het prille begin om te ontcijferen welke genen allemaal verantwoordelijk zijn voor de vorm van een gezicht. Het zou een enorme stap voorwaarts zijn voor forensisch DNA onderzoek. Het huidige DNA profiling van een dader is beperkt. DNA gevonden op de plaats van het delict moet matchen met DNA in een database. Als het DNA van de mogelijke dader niet in de database voorkomt, levert het onderzoek weinig op.

Deze nieuwe ontwikkeling zou daar verandering in kunnen brengen. Voeg daar aan toe dat het nu al mogelijk is om aan de hand van bloeddruppels de leeftijd van een persoon te bepalen en DNA het ook mogelijk maakt om de haar- en oogkleur te voorspellen, en een gedetailleerd plaatje van het gezicht van de dader krijgt al snel vorm.

door David Lemereis, 17-09-2012 1 reactie, 2974 views

Pansek, 3 jaren geleden
afbeelding van Pansek

Ook interessant voor historisch onderzoek.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 2 Bright Bunch leden en 117 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl