Ov-chipkaart kan kortingspasjes gaan vervangen

Ov-chipkaart kan kortingspasjes gaan vervangen

02-12-2013 15:20 Laatste update: 28-04-2018 08:22

Je ov-chipkaart kan je straks gebruiken als vervanger van kortingspassen in winkels. Dat scheelt weer ruimte in je portemonnee.

In de eerste negen winkels in Amsterdam en Utrecht, waaronder horecazaken, kappers en een bowlingbaan, kan je sinds kort je ov-chipkaart gebruiken als klantenpas om korting te krijgen. De startup Buzzoek biedt hiervoor winkeliers scanapparaten. De chip in elke ov-chipkaart heeft een uniek id-nummer, die na inscannen aan de kassa wordt gekoppeld aan het systeem van de winkelier. Vaste klanten worden zo herkend en krijgen bijvoorbeeld het volgende kopje koffie gratis of krijgen korting op een knipbeurt.

Volgens Buzzoek kan je dit een hoop pasjes in je portemonnee schelen. Gemiddeld heeft de Nederlander 25 verschillende klantenpasjes: van ledenkaarten tot spaarzegels. Ook zijn er al 12 miljoen ov-chipkaarten in gebruik.

Klanten kunnen zich ook met meer gegevens registereren. Daarvoor wordt het id-nummer van de ov-chipkaart gekoppeld aan het 16-cijferige klantnummer bij Transfer Link Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart. Maar registreren is niet verplicht. Het scannen werkt zelfs met de papieren ov-chipkaartjes van een enkele reis in de tram, maar die moet je dan natuurlijk wel altijd bij je hebben.

Buzzoek werkt nu met een NFC-scanapparaat voor op de toonbank. Daarnaast komt er een kleine addon waardoor een goedkope Android-tablet is te gebruiken om ov-chipkaarten te scannen. Buzzoek praat al met meerdere grote winkelcentra en een luchthaven over het aanbieden van het systeem. "We starten binnenkort een nieuwe proef waarbij meerdere winkels bij elkaar ons systeem gaan gebruiken", aldus oprichter John Staunton tegen Bright.

Er is veel interesse voor de startup. Buzzoek wil in twee rondes in totaal 210 duizend euro aan investeringen ophalen. In de eerste rond kwam er via Leapfunder en Startupbootcamp al 112 duizend euro binnen. De derde ronde in januari moet zelfs 1 miljoen euro opbrengen.

Staunton ziet het scannen van de ov-chipkaart als een tussenstap, omdat nog niet alle smartphones NFC aan boord hebben. Apple weigert bovendien NFC toe te voegen aan de iPhone. "Uiteindelijk is NFC zelf mogelijk ook maar iets tijdelijks en gaat alles direct op je mobieltje." Daar speelt de onlangs gelanceerde app Pas NL al op in. Met die app kan je zelf de gegevens en barcodes van kortingspasjes invoeren, wat nogal wat extra werk is. Bovendien herkennen veel oude barcodescanners op toonbanken ze nog niet vanaf telefoonschermpjes.

De NFC-chip in de ov-chipkaart krijgt overigens binnenkort sowieso meer toepassingen. In Rotterdam gaat vervoerbedrijf RET de ov-chipkaart gebruiken om reizigers kortingspunten te laten sparen. Dat systeem, OVMiles, wordt nu getest met duizend mensen. Vanaf januari komt het voor iedereen beschikbaar. Bij inchecken in de RET-regio sparen reizigers automatisch miles voor kortingen op snacks of filmkaartjes. Bestelde coupons worden aan de ov-chipkaart gekoppeld en zijn in winkels bij een speciale kaartlezer te verzilveren.