Oyster wil de Spotify voor ebooks worden

tags:
Userpica

De startup Oyster brengt het Spotify-abonneemodel naar ebooks. Maar er zijn meer diensten die dat proberen.

De New Yorkse startup Oyster heeft deze week 3 miljoen dollar aan investering opgehaald. Het bedrijfje wil uitgroeien tot een boekendienst waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt ebooks kan lezen, net zoals je bij Spotify voor een vast maandbedrag onbeperkt muziek mag streamen.

Oyster werkt aan een mobile app voor het lezen van de ebooks, die lezers ook suggesties geeft op basis van hun leesgedrag. Oysters catalogus moet zowel bestsellers als klassiekers gaan bevatten, fictie en non-fictie. De startup wil met de uitgevers samenwerken. Het bedrijf is deze zomer opgericht door onder meer ex-medewerkers van Google, Microsoft en Apple. Wanneer de app lanceert en hoeveel een abonnement gaat kosten is nog onbekend. 

Het idee is op zich niet nieuw. Zo is het Spaanse 24symbols al gestart met een beperkt Engelstalige boekaanbod voor 9 dollar per maand, of 60 dollar per jaar. Ook het Nederlandse Yindo heeft een ‘all you can read’-abonnement voor digitale boeken, voornamelijk non-fictie en een zeer klein assortiment. Verder is er audiobookvariant in de vorm van Bardowl en voor digitale tijdschriften is er in de VS Next-issue. Geen van die diensten bereikt momenteel een groot publiek.

Een van de grote concurrenten van Oyster in de VS is Amazon dat met zijn 'lending library' de betalende Amazon Prime-klanten ook één boek per maand laat lenen. Het Centraal Boekhuis maakt het voor Nederlandse uitgevers dit najaar ook mogelijk om ebooks te laten uitlenen, onder meer door bibliotheken.


warner.simon@gmail.com, 3 jaren geleden
afbeelding van warner.simon@gmail.com

Heb er via de bibliotheek enige ervaring mee opgedaan en moest altijd erg gniffelen als ik de melding kreeg dat mijn gewenste boek op dit moment was uitgeleend. Dat is immers iets dat je niet verwacht als je digitale boeken leent maar bleek binnen het concept gebonden aan het aantal boeken dat de bibliotheek maximaal mocht uitlenen van een boek. Ik hoop dat Oyster dat beter doet.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 2 Bright Bunch leden en 79 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl