Parrot Zikmu Solo doet het met alle draadloze verbindingen

Parrot Zikmu Solo doet het met alle draadloze verbindingen

28-11-2012 15:27 Laatste update: 28-04-2018 15:05

De Parrot Zikmu Solo is niet de zoveelste draadloze solo- speaker. Hij ondersteunt ethernet, bluetooth, wifi en zelfs NFC voor het pairen.

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik de Parrot Zikmu- speaker ontworpen door Phillipe Starck op het dak van mijn woning aan een uitpakparty onderwierp. De Zikmu speakerdock met bluetooth klonk goed (voor een plastic solo speaker), zag er mooi uit maar was en is nog steeds onbetaalbaar. De adviesprijs lag destijds rond de 1200 euro hoewel je hem nu voor aanzienlijk minder kan krijgen.

Parrot heeft vandaag echter een opvolger geïntroduceerd die absoluut de moeite waard is. De Zikmu Solo is met een adviesprijs van 799 euro niet alleen aantrekkelijker geprijsd, hij heeft ook de nodige verbeteringen ondergaan waarmee hij zich onderscheidt van de concurrentie. De trend voor solospeakers is doorgaans of draadloos streamen via Bluetooth waardoor je hem met ieder merk kan gebruiken of via Apple’s Airplay-technologie dat alleen werkt met Apple-producten. De Parrot Zikmu biedt het gemak van beide, plus meer zonder gebruik te maken van Airplay.

Naast de ‘stervende’ iPod dock kan je de Zikmu aansluiten op je thuisnetwerk via ethernet, of direct verbinden met je versterker via een optische kabel. De Zikmu ondersteunt streamen via bluetooth. De geluidskwaliteit van Bluetooth gestreamde audio zou minder zijn omdat de audio gecomprimeerd wordt. Een woordvoerder van Parrot vertelde dat dat niet het geval is als je als fabrikant een licentie op het AAC-bestandsformaat hebt. MP3’s worden wel gecomprimeerd overgeseind maar AAC-bestanden in het geval van de Zikmu niet. Het kwaliteitsverlies in vergelijking met het streamen via wifi zit hem vooral in de beperkte bandbreedte van Bluetooth, aldus de woordvoerder.

Ik heb de Zikmu Solo in een vrij grote ruimte met een vijf meter hoog plafond mogen luisteren. Mijn eerste impressie was dat dit de beste solo-speaker is die ik tot nu gehoord heb. En de muziek die we luisterden werd via Bluetooth van een smartphone gestreamed. Indrukwekkend. De 100 Watt Zikmu Solo kon de ruimte bijzonder goed vullen met een goed vertegenwoordigde bas, midden en hoog. Het stereobeeld was wat je van een enkelvoudige speaker kan verwachten; ok maar niet echt stereo. Desalniettemin indrukwekkend.

Via wifi zou het in theorie nog beter moeten klinken hoewel ik dat niet hebben kunnen testen. Het mooie van de Zikmu is dat deze geen Airplay gebruikt maar DLNA- en UPnP- protocollen om audio via wifi te streamen. Dat betekent dat iedere smartphone etcetera bruikbaar is met de Zikmu in plaats van alleen Apple-producten. Pairen gaat ook heel makkelijk. Je kan de Zikmu met een druk op de WPS-knop beveiligd verbinden met je wifi-router. Je kan ook een directe, zogenaamde adhoc wifiverbinding met de Zikmu maken zodat je geen gebruik hoeft te maken van een thuisnetwerk. Een Bluetooth-verbinding maken via NFC kan ook, mits je smartphone dat natuurlijk ondersteunt.

Overigens kan je ook vanaf je pc streamen en voor Android en iOS-smartphones en dergelijke is er een app waarmee je onder andere automatisch het optimale geluid voor de ruimte waarin de Zikmu staat, kan instellen.

Hoe goed de Zikmu ook klinkt en hoe makkelijk je hem ook kan verbinden, zelf zal ik niet snel een dergelijke solo-speaker kopen. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat je met tweedehands speakers, een versterker en bijvoorbeeld een Airport goedkoper uit bent en beter geluid krijgt. Maar dan heb je natuurlijk niet het Phillipe Starck design in je kamer staan maar een stel meestal lelijke vierkante speakerdozen. Het is maar wat je wilt.

De Zikmu is begin december verkrijgbaar in zwart of wit voor 799 euro. Als je hem wilt beluisteren, kom dan 13 december naar de Bright Night in Amsterdam.