Philips geeft Empire State Building 16 miljoen kleuren

tags:
Userpica

De verlichting van de New Yorkse wolkenkrabber stamt uit 1976. Philips' nieuwe systeem is veelzijdiger, sneller en veel zuiniger.

Het Empire State Building is misschien wel de bekendste wolkenkrabber ter wereld. Bijna even beroemd als het gebouw uit 1931 is de gekleurde verlichting die de bovenste dertig verdiepingen en de antenne sinds 1976 siert. Normaal gesproken branden de ouderwetse metaalhalidelampen op de toren wit, alleen met speciale gelegenheden is de verlichting gekleurd.

Vandaag is het bijvoorbeeld Europadag en daarom branden de lampen op het Empire State blauw-geel-blauw. Tot nu toe kleuren ze de bijna vierhonderd lampen door er gekleurde plastic hoezen omheen te doen. Dat handwerk kost een team voor iedere verandering een dikke zeven uur. Bovendien kunnen ze nu maar uit 10 verschillende kleuren kiezen.

Bij het systeem van Philips is dat wel anders. Zij gaan hun Color Kinetics LED verlichting op het Empire State Building installeren. De overgang naar Philips is in september klaar, de wolkenkrabber heeft vanaf dat moment een pallet van meer dan 16 miljoen kleuren. Alles is natuurlijk volledig computergestuurd wat lichtshows en speciale effecten mogelijk maakt. En het wisselen van kleur duurt nu ook maar seconden in plaats van een werkdag.

Ook zouden de lampen minder licht lekken waardoor het gebouw in het donker mooier uit zou komen en buren minder last hebben. Milieuvriendelijk is Color Kinetics ook: het Empire State Building verbruikt straks zo’n driekwart minder stroom dan de ouderwetse metaalhalidelampen nu doen.

door Floris Poort, 09-05-2012 4 reacties, 6275 views

jorisvo, 3 jaren geleden
afbeelding van jorisvo

Buren? Haha, het ding is gigantisch hoog...

Simon90, 3 jaren geleden
afbeelding van Simon90

inderdaad :S
Kijk maar hoe vrij hij staat:
http://assets.nydailynews.com/polopoly_fs/1.205193!/img/httpImage/image.jpg

Asjemenou, 3 jaren geleden
afbeelding van Asjemenou

Floris bedoelt natuurlijk de 'bovenburen' van een andere planeet :-)

Bert, 3 jaren geleden
afbeelding van Bert

Kak, krijg ik banding in mijn foto's van het empire state. Heb hier net alle beeldschermen geupdate naar 30bit kleur. 24 bit.... So 1995.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 2 Bright Bunch leden en 80 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl