Plastic soep die niemand lust

Plastic soep die niemand lust

23-08-2012 15:02 Laatste update: 28-04-2018 16:38

O jee, weer een bedreiging voor vis en zee. Het zit in je doucheputje en is vrijwel onzichtbaar.

Dat er plastic afval in onze oceanen drijft is bekend. Alle stukken slipper, slierten plastic tas en shampooflessen aan elkaar geklit zijn zo groot als een continent. Er blijkt nu ook een onzichtbare bedreiging uit plastic te bestaan genaamd microbeads ofwel minuscule kralen. Bijna 5 miljoen ton van dit plastic komt in de zee terecht. Hoe?

De plastic bolletjes zitten in gangbare producten, veelal voor persoonlijke verzorging. Denk aan shampoo, tandpasta en scheerschuim. De microbeads zijn zo klein dat ze voor een deel de waterzuivering passeren en uiteindelijk in zee terechtkomen. De campagne Beat the Microbead probeert de groei van dit ingrediënt te stoppen. "De producenten die deze volstrekt onnodige afvalstroom creëren - want er zijn natuurlijk afbreekbare alternatieven voor handen - doen tot op heden alsof er niets aan de hand is", zegt Maria Westerbos, voorzitter van de Plastic Soup Foundation.

Colgate tandpasta, Etos bubbelbad, L'Oreal lip color en zelfs aloë vera scrub van De Tuinen zijn enkele voorbeelden van verzorgingsproducten die plastic soep bevatten. Door geen producten te kopen die op deze lijst staan, worden jouw handen wat schoner. Kost nauwelijks moeite.

Ik wil best wat laten voor het milieu en de beestjes, maar het werkt bij mij altijd het beste wanneer groen doen positief wordt aangepakt. Tegen de grotere stukken plastic in de gracht kun je wat doen en er nog plezier ana beleven. Zo vindt op 2 september in Amsterdam weer het Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen plaats. Een vloot van ongeveer zestig boten bevaart de Amsterdamse grachten en vist naar plastic. Organisator Plastic Whale wil honderdduizend plastic flessen en honderdduizend euro inzamelen.