Presentatie logo Stedelijk lijkt satirische sketch

tags:
Userpica

Het Stedelijk Museum Amsterdam liet deze week haar nieuwe logo aan de wereld zien. Behalve de ontwerper en directeur lijkt niemand positief.

Het lijkt wel satire waar Van Kooten & De Bie en Neonletters hun vingers bij aflikken. Men neemt een ietwat zweverige ontwerpster, een verbitterde zakelijke directeur, een overdreven simpel logo en een wijze oude man als uitsmijter.

Maar eerst even de voorgeschiedenis. Dinsdag plaatste Vormplatform het nieuwe logo van het Stedelijk Museum op haar blog. Dit leverde honderden reacties op, mede omdat GeenStijl het bericht overnam. De tendens was slechter dan negatief, er werd zelfs aan een hoax gedacht.

AT5 interviewde de bedenkster Linda van Deursen en de zakelijke directeur van het Stedelijk Patrick van Mil. Aan zijn verbitterde hoofd en serieuze blik zag je direct: dit is geen hoax, dit is pijnlijk echt. "Heel elegant en sierlijk. Het is herkenbaar, open, uitnodigend. Dat past allemaal bij het Stedelijk Museum", zegt Van Mil.

In het filmpje bladert de ontwerpster vervolgens door andere uitingen van het logo heen. De letters van Elevator (lift) staan onder elkaar. De letters van Escalator (roltrap) staan trapsgewijs naast elkaar. Van Deursen: "Zo zie je dat de letters in andere vormen weer iets kunnen gaan betekenen, bijvoorbeeld in de bewegwijzering."

Natuurlijk kun je zeggen: negatieve aandacht is ook aandacht. Maar wanneer je wordt beticht van hoaxvorming gaat dat wel zeer doen. Extra pijnlijk is dat het Stedelijk eerder een contract moest afkopen met een ontwerpstudio omdat ze niet tevreden waren over het logo.

Gelukkig sluit het filmpje af met een wijze oude voorbijganger: "Mensen hebben altijd kritiek, hè. Niks van aantrekken."

door Bram van Dijk, 20-04-2012 11:10 14 reacties, 16851 views

Corrie Gerritsma, 2 jaren geleden
afbeelding van Corrie Gerritsma

Logo van GEM Den Haag is wel leuk, maar over t algemeen zijn logo's van musea volgens mij niet zo opzienbarend. Rijksmussum bijv.

Bram van Dijk, 2 jaren geleden
afbeelding van Bram van Dijk

Klopt ja. Al heb ik wel nog een paar mooie gevonden. Tate Modern is tof. En ook vind ik het Scheepvaartmuseum z'n best doen. Maar het een pittige klus om mooie logo's voor musea te maken.

Mippie, 2 jaren geleden
afbeelding van Mippie

Ik vind het wel wat hebben als je er wat langer naar kijkt. Misschien had er wel een iets onderscheidener lettertype gekozen kunne worden.

Maar dit blijft toch altijd een kwestie van smaak; ik vind de logo's van Tate & het Scheepvaartmuseum dan weer niks, gewoon vervaagde letters.

Adanteh, 2 jaren geleden
afbeelding van Adanteh

Mevrouw heeft ook Illustrator ontdekt. Trek een mooie guide line en plaats vervolgens de tekst op die lijn. Je kan het gewoon op alle manieren gebruiken. Typ Contemporary arts op dezelfde lijn!! Het is zo functioneel!!!1!11!!
Het heeft geen enkel detail en zelfs ik kan binnen twee seconden zien dat er qua kerning ook al niks van klopt. Als je dan een logo maakt dat simpel is, zorg dan wel dat alles klopt.

Simon90, 2 jaren geleden
afbeelding van Simon90

Ik zal niet zeggen dat ik dit een fantastisch logo vindt. Maar het is complete onzin om als argument aan te voeren dat het veel te eenvoudig gemaakt is. Daar gaat het helemaal niet om. Het NOS-logo bijvoorbeeld, kun je zelfs in Word maken maar is toch steengoed.

Pansek, 2 jaren geleden
afbeelding van Pansek

Doet me een beetje aan de banners van vroeger denken die je op een matrixprinter met kettingpapier kon maken.

SpongeRob, 2 jaren geleden
afbeelding van SpongeRob

Ik vind het wel een herkenbaar logo, toen het politielogo werd gepresenteerd was er ook veel kritiek.

Een logo moet simpel en herkenbaar zijn, en dat is hier het geval.

Ik vind het goed.

Emile Blume, 2 jaren geleden
afbeelding van Emile Blume

Kan er helaas niets positiefs in ontdekken. Er zijn in Nederland beduidend betere vormgevers te vinden.

Mizter, 2 jaren geleden
afbeelding van Mizter

Of het is een nog genialere hoax in een hoax!

Mizter, 2 jaren geleden
afbeelding van Mizter

Of het is een Nog genialere Hoax in a Hoax!

Ingeborg van Lieshout, 2 jaren geleden
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

Provocerend, ietwat ongemakkelijk, spraakmakend. Past prima bij moderne kunst toch?

Sander db, 2 jaren geleden
afbeelding van Sander db

Dit soort dingen maakte je vroeger toch? Volgens mij staat het zo tegen omdat het soort van not done is om dit te gebruiken...
Ben er ook nog niet uit.

Asjemenou, 2 jaren geleden
afbeelding van Asjemenou

Hoop reacties hierboven over gebruikte techniek en dat iedereen het zelf ook zou kunnen maken/reproduceren. Maar wie heeft bepaald dat logo's gecompliceerd moeten zijn en alleen door mensen kunnen worden gemaakt die alles kunnen met Adobe Creative Suite? De schoonheid zit in de eenvoud en is door iedereen te reproduceren zoals de ontwerper zelf al aangeeft. De S is naar mijn smaak een mooie vorm die op grote afstand heel herkenbaar is. Werkt dus prima als logo.

Geoff Naylor, 2 jaren geleden
afbeelding van Geoff Naylor

Twee woorden kwam meteen in mijn hoofd... Amateuristisch en Genant. Dan kwam een derde... Hoax!
Deze nieuwe logo gaan wij vaker zien in de volgende jaren; als voorbeeld van hoe je het NIET moet doen!


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 0 Bright Bunch leden en 26 bezoekers online.

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl